19:07 18.09.2019

Профільний комітет ВР зареєстрував законопроект про доступність лікзасобів

2 хв читати
Профільний комітет ВР зареєстрував законопроект про доступність лікзасобів

Комітет Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування зареєстрував законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів, зокрема до закону "Про лікарські засоби", спрямовані на підвищення доступності лікзасобів для громадян країни.

Згідно з текстом законопроекту, оприлюдненим на сайті парламенту 6 вересня, до термінологічної бази пропонується ввести поняття "генеричний лікарський засіб" і "паралельний імпорт лікарського засобу".

Крім того, передбачається можливість у межах п'ятирічного терміну з дня першої реєстрації референтного/оригінального лікарського засобу в Україні здійснювати відповідну розробку генеричного лікзасобу, зокрема здійснювати дослідження щодо еквівалентності між ним і референтними ліками, а також подавати заяву про державну реєстрацію генерика. У такому разі реєстрація буде можлива вже з наступного дня після закінчення терміну після реєстрації оригінального лікарського засобу.

Законопроект також пропонує скасувати патентну ув'язку (необхідність під час реєстрації ліків подавати завірену копію патенту або ліцензії, яка дозволяє виробництво і продаж зареєстрованих ліків).

Окрім того, документ пропонує внести зміни до законів "Про охорону прав на винаходи і корисні моделі" та "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг".

Законопроект розроблено на основі рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я, які дадуть змогу суттєво зменшити кількість "вічнозелених" патентів, удосконалити підстави примусового відчуження прав інтелектуальної власності на винаходи (корисні моделі) стосовно ліків, запровадити процедури оскарження заявок на винаходи, вилучити з правової охорони способи та методи лікування, діагностичні і хірургічні методики за прикладом країн ЄС, а також уможливити продовження дії патенту на винахід. Зазначені зміни дадуть змогу уникнути штучної патентної монополії та штучного утримання високих цін на ліки.

Проект закону розробили нардепи Ольга Стефанишина та Олександра Устінова на виконання Державної стратегії реалізації державної політики забезпечення населення лікарськими засобами на період до 2025 року, затвердженої постановою Кабміну №1022 від 5 грудня 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА