15:31 24.09.2019

НСЗУ оприлюднила оновлені проекти вимог до медпослуг за Програмою медгарантій

4 хв читати
НСЗУ оприлюднила оновлені проекти вимог до медпослуг за Програмою медгарантій

Національна служба здоров'я України (НСЗУ) оприлюднила оновлені проекти умов надання медпослуг і специфікацій на конкретні послуги та групи послуг (вимоги до медичних послуг), які надаватимуть за Програмою медичних гарантій (ПМГ) у 2020 році у рамках закону "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення".

Як повідомляється на сайті НСЗУ, у 2020 році ПМГ почне працювати в повному обсязі.

НСЗУ закуповуватиме медпослуги в медзакладах усіх рівнів надання медичної допомоги, усіх організаційно-правових форм за винятком бюджетної установи та всіх форми власності. Ці послуги НСЗУ оплачуватиме згідно з угодою з медзакладом (постачальником).

При цьому процедура закупівель медпослуг передбачає дотримання постачальниками вимог до медпослуг.

Водночас у НСЗУ наголосили, що представлені вимоги лише специфікують окремі важливі для програми медгарантій умови роботи постачальників за договором з НСЗУ і не є галузевими стандартами у сфері охорони здоров'я.

Діяльність закладів охорони здоров'я і надалі регламентуватиметься чинним законодавством.

НСЗУ нагадує, що обов'язковими умовами для укладення договорів із Нацслужбою залишаються автономізація закладу-постачальника, наявність діючої ліцензії на здійснення діяльності з медпрактики та ліцензії на здійснення діяльності з обігу наркотичних речовин та прекурсорів (за потреби), комп'ютеризація та інформатизація медзакладу, наявність відповідної медичної інформаційної системи (МІС), підключеної до центральної бази даних Електронної системи охорони здоров'я (eHealth).

Вимоги до медпослуг у рамках ПМГ включають, зокрема, вимоги до екстреної медичної допомоги, вимоги до первинної меддопомоги, а також до вторинної (амбулаторної) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги.

Згідно з проектом вимог, медпослуги, що надаються в амбулаторних умовах, включатимуть амбулаторні медпослуги, лабораторну, функціональну та інструментальну діагностику, малі хірургічні втручання, ургентну стоматологічну допомогу, медичну реабілітацію (крім тієї, що надається в стаціонарних умовах). Крім того, у рамках ПМГ буде виділено пакети пріоритетних медичних послуг інструментальних досліджень для ранньої діагностики найбільш поширених онкологічних захворювань: гістероскопія, гастроскопія, колоноскопія, цистоскопія, бронхоскопія та мамографія.

Цей напрям визначений пріоритетним у сфері охорони здоров'я у 2020-2022 роках. На пріоритетні послуги встановлюватиметься підвищений тариф на оплату. Оплата зазначеного пакета медичних послуг відбуватиметься відповідно до кількості обстежених пацієнтів, які не перебували на стаціонарному лікуванні. При цьому такі послуги, що надаються госпіталізованим пацієнтам, будуть сплачені НСЗУ у рамках плати за пролікований випадок у стаціонарі.

Крім того, проект вимог передбачає надання у рамках ПМГ медпослуг у стаціонарних умовах.

Такими послугами будуть, зокрема, послуги хірургічної допомоги, що передбачають проведення хірургічних операцій дорослим і дітям на стаціонарному етапі за спеціальностями акушерство та гінекологія, дитяча гінекологія, комбустіологія (опікова медицина), нейрохірургія, онкогінекологія, онкологія, дитяча онкологія, онкоотоларингологія, онкохірургія, ортопедія та травматологія, дитяча ортопедія і травматологія, отоларингологія, дитяча отоларингологія, офтальмологія, дитяча офтальмологія, проктологія, судинна хірургія, торакальна хірургія, трансплантологія, урологія, дитяча урологія, хірургія, дитяча хірургія, хірургія серця та магістральних посудин, щелепно-лицьова хірургія.

Крім того, у рамках ПМГ у стаціонарних умовах надаватимуть низку нехірургічних медпослуг дорослим і дітям.

В умовах стаціонару у рамках ПМГ, зокрема, надаватимуть послуги з напрямів алергологія, дитяча алергологія, гастроентерологія, дитяча гастроентерологія, гематологія, дитяча гематологія, гінекологія, дерматовенерологія, дитяча дерматовенерологія, ендокринологія, дитяча ендокринологія, імунологія, дитяча імунологія, інфекційні хвороби, дитячі інфекційні хвороби, кардіологія, дитяча кардіоревматологія, наркологія, неврологія, дитяча неврологія, нефрологія, дитяча нефрологія, педіатрія, підліткова терапія, психіатрія, дитяча психіатрія, пульмонологія, дитяча пульмонологія, ревматологія, терапія, токсикологія, фтизіатрія, дитяча фтизіатрія.

Крім того, у рамках ПМГ в умовах стаціонару надаватимуть медпослуги спеціалізованої меддопомоги жінкам і дітям при пологах, а також недоношеним та новонародженим у неонатальному періоді, послуги спеціалізованої меддопомоги при гострому мозковому інсульті та інфаркті міокарду.

При цьому в НСЗУ зазначають, що в окремих випадках меддопомога при гострому мозковому інсульті, інфаркті міокарду, пологах і неонатальних станах буде сплачена за підвищеними тарифами.

Кожен пролікований у стаціонарних умовах випадок відповідно до основного діагнозу пацієнта і проведеного втручання буде віднесено до окремої діагностично-спорідненої групи (ДРГ) з відповідними коефіцієнтами, за якою й здійснюватиметься оплата.

Плата за пролікований випадок у стаціонарі включає всі витрати на надання меддопомоги пацієнту з моменту його госпіталізації в стаціонар до моменту виписки або смерті.

У рамках ПМГ також оплачуватиметься паліативна меддопомога, зокрема стаціонарна паліативна допомога дорослим і дітям у спеціалізованих стаціонарних відділеннях або установах і паліативна допомога дорослим та дітям удома мобільними міждисциплінарними паліативними бригадами.

Крім того, у рамках ПМГ оплачуватимуться послуги з медичної реабілітації, зокрема стаціонарна або амбулаторна медична реабілітація пацієнтам при захворюваннях у відновному періоді. Зокрема, НСЗУ оплачуватиме медреабілітацію дорослим і дітям від трьох років з порушеннями функції нервової системи, дорослим і дітям від трьох років з порушеннями функції опорно-рухового апарату, а також дітям, що народилися передчасно і хворими, протягом перших трьох років життя.

Медреабілітація в гострому періоді захворювання оплачуватиметься у рамках послуг, що надаються в стаціонарних умовах, у межах пролікованого випадку.

Тарифи на медичні послуги, які надаватимуть за Програмою медичних гарантій, будуть затверджені законом України про державний бюджет на 2020 рік. Коригувальні коефіцієнти затвердить МОЗ після ухвалення закону України про державний бюджет на 2020 рік.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА