18:50 24.09.2019

Пацієнтська організація заявляє про блокування МОЗ закупівлі ліків на 1,6 млрд грн

2 хв читати
Пацієнтська організація заявляє про блокування МОЗ закупівлі ліків на 1,6 млрд грн

 Благодійний фонд "Пацієнти України" заявляє про блокування Міністерством охорони здоров'я закупівлі лікарських засобів на суму 1,6 млрд грн через міжнародні організації.

"БФ "Пацієнти України" стривожені зривом закупівельного процесу, що фактично відбувається в стінах Міністерства охорони здоров'я з моменту призначення нового керівництва. (...) На сьогодні в МОЗ заблоковано підписання низки документів для здійснення закупівель лікарських засобів та медичних виробів", - йдеться в прес-релізі фонду, переданому агентству "Інтерфакс-Україна".

В організації заявляють, що МОЗ не погоджує кошторисів, які подали міжнародні організації для здійснення закупівель за кошти бюджету 2019 року, що унеможливлює перерахування коштів постачальникам. Зокрема, за інформацією "Пацієнтів України", наразі не підписано кошториси за такими напрямами держзакупівель, як серцево-судинні захворювання, доросла і дитяча онкологія, цукровий діабет, орфанні метаболічні захворювання, нанізм, хвороба Гоше, мукополісахаридоз, розсіяний склероз, перитонеальний діаліз, летальність, донорство крові, антиретровірусна терапія, трансплантація, імунопрофілактика.

За інформацією БФ, МОЗ також не підписує графіки постачання закуплених товарів та окремі додаткові угоди з міжнародними організаціями. "МОЗ України не відповідає на поточні робочі листи від міжнародних організацій. Загалом у рамках співпраці з міжнародними спеціалізованими організаціями заблоковано поставки ліків і медичних виробів на загальну суму 1,6 млрд грн", - заявляють у фонді.

Крім того, у БФ "Пацієнти України" заявляють, що "останні тижні не проходять засідання Постійної робочої групи з питань профільного супроводу державних закупівель".

"Саме ця група є ключовою в ухваленні рішень щодо закупівель, погодження оперативних і стратегічних питань. У зв'язку з цим відкладається погодження номенклатури на 2020 рік, що згодом призведе до виникнення тривалих перерв у забезпеченні ліками", - повідомляє фонд.

"Пацієнти України" просять керівництво МОЗ "звернути увагу на ці кричущі факти щодо зриву закупівельного процесу" та "наполягають на повному відновленні закупівельного процесу і постачанні вже закуплених ліків та медичних виробів до регіонів України".

"Важливо якомога швидше відновити функціонування Постійної робочої групи щодо супроводу держзакупівель для запобігання тривалому провалу в доступі до лікування тисяч пацієнтів", - наголошують у фонді.

Як повідомлялося, деякі працівники МОЗ у вівторок звернулися з відкритим листом до прем'єр-міністра Олексія Гончарука із заявою про тиск з боку нового керівництва міністерства.

Минулого тижня Верховна Рада підтримала в цілому законопроект №1076, в якому фактично запропоновано нову редакцію закону про публічні закупівлі. Ухвалена редакція законопроекту передбачає продовження закупівлі лікарських засобів за кошти держбюджету через міжнародні організації ще на два роки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА