16:54 02.10.2019

Пацієнти та представники влади вимагатимуть збільшення фінансування охорони здоров'я в Україні у 2020 році до 4% ВВП

3 хв читати
Пацієнти та представники влади вимагатимуть збільшення фінансування охорони здоров'я в Україні у 2020 році до 4% ВВП

Пацієнтські організації та представники влади України погодили принципові кроки щодо змін у системі охорони здоров'я, одним з яких стане боротьба за збільшення фінансування охорони здоров'я до 4% ВВП у 2020 році з подальшим зростанням цього показника до 7%.

Як повідомляє благодійний фонд "Пацієнти України", таке рішення ухвалено під час діалогу пацієнтів, представників влади та міжнародних організацій, що відбувся 1 жовтня. У ньому брали участь голова комітету ВР з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька, народні депутати, а також представники понад десяти міжнародних організацій, зокрема представництва ЄС в Україні, Європейської Комісії в Україні, ВООЗ, Світового банку, ПРООН та ін.

На думку учасників діалогу, зазначений обсяг фінансування "дасть змогу радикально знизити показник неформальних платежів із кишень пацієнтів, розширити забезпечення лікуванням усіх пацієнтів з важкими захворюваннями, а також забезпечити універсальне покриття гарантованим державою пакетом медичних послуг для всіх пацієнтів, незалежно від рівня доходів".

Учасники зустрічі також підтвердили необхідність ввести в законодавство модель співоплати медпослуг, сприяти розвитку приватного страхування в сегменті медпослуг і лікарських засобів, що не входять до гарантованого державою пакета.

Крім того, вони підтвердили необхідність продовження трансформацій у системі охорони здоров'я і впровадження в 2020 році на всіх рівнях медичної допомоги принципу "гроші йдуть за пацієнтом", коли кошти виплачуються тільки за реально надані медпослуги.

Також учасники зустрічі вважають за необхідне продовжити реалізацію програми медгарантій відповідно до закону "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення" для всіх видів медичної допомоги (первинна, спеціалізована, високоспеціалізована, екстрена медична допомога, реабілітація та паліативна допомога).

Крім того, учасники зустрічі задекларували підтримку переходу в 2020 році всіх державних, комунальних і відомчих медзакладів охорони здоров'я в єдиний медичний простір, у рамках якого вони надаватимуть гарантований державою пакет медичних послуг, передання ліцензування лікарів і медичних сестер професійним медичним асоціаціям.

Також учасники діалогу наголосили на готовності сприяти розвитку в Україні європейської системи безпеки крові та державної підтримки добровільного донорства, електронної охорони здоров'я та запровадження європейських стандартів контролю якості лікарських засобів та медичних виробів.

Учасники діалогу задекларували необхідність протягом п'яти років наблизити фінансування централізованих програм закупівель до повного покриття реальної потреби в ліках і медвиробах, розробити цільові держпрограми фінансування дорогих захворювань, упровадити інструмент оцінки медичних технологій, який дасть змогу приймати рішення про фінансування держпрограм на основі критеріїв ефективності лікування.

При цьому учасники діалогу мають намір закласти законодавчі основи для ефективної роботи держпідприємства "Медичні закупівлі України" (МОЗ) як головної організації, що реалізує нові прозорі механізми закупівель на національному та регіональному рівнях, розширити програму "Доступні ліки" додатковими нозологіями та медикаментами, ухвалити законопроект, що регламентує патентну реформу в сфері лікарських засобів, і впровадити механізм паралельного імпорту для ліків з інших країн.

Крім того, учасники зустрічі задекларували намір сприяти впровадженню законодавчих умов для застосування канабіноїдів як лікзасобів на державному рівні і для наукових досліджень, а також законодавчо врегулювати розвиток трансплантації в Україні, забезпечити доступ до трансплантації кісткового мозку від нерідного донора для дітей і дорослих, надати лікарням можливість самостійно організовувати пошук донорів кісткового мозку в міжнародних реєстрах, оплачувати вартість такого пошуку та колекцію стовбурових клітин (кісткового мозку) та ввезення трансплантату в Україну.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА