15:33 24.10.2019

Київрада проголосувала за автономізацію комунальних лікарень

2 хв читати
Київрада проголосувала за автономізацію комунальних лікарень

Київська міська рада на засіданні в четвер ухвалила рішення, які зобов'язують усі комунальні заклади охорони здоров'я міста пройти автономізацію та перейти у форму комунальних некомерційних підприємств.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", ухвалене рішення дасть змогу медзакладам Києва укласти договори з Національною службою здоров'я України (НСЗУ).

Голова департаменту охорони здоров'я Київської міської держадміністрації (КМДА) Валентина Гінзбург заявила, що якби клініки не виконали вимог Нацслужби, це загрожувало б киянам неотриманням безкоштовних медичних послуг.

"Я щойно говорила з головою НСЗУ, і цифри говорять самі за себе: 98% закладів у Полтавській області реорганізовано у комунальні неприбуткові підприємства, у Вінниці - 97%, у Харкові - 97%, а у Києві - 9,1%. Тобто у ваших руках заробітна плата медичних працівників та забезпечення надання якісної медичної допомоги", - заявила Гінзбург.

При цьому голова департаменту посилається на закон "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення", у якому прописано, що договори з Нацслужбою здоров'я та надання медичних послуг можуть укладати лише лікувальні заклади у формі комунального некомерційного підприємства. Реорганізація, за словами Гінзбург, дасть змогу Києву отримати держфінансування медичних послуг.

Водночас депутати від фракції "Батьківщина" погодилися підтримати проект рішення за умови виключення з нього Київського перинатального центру та Київської міської клінічної офтальмологічної лікарні "Центр мікрохірургії ока", оскільки вони є вузькоспеціалізованими та не підлягають включенню до списку на реорганізацію.

У відповідь на це в департаменті КМДА заявили, що фінансувати такі лікарні з міського бюджету неможливо і потрібна держдопомога.

Голова профільної комісії Київради Олег Гелевей зазначив, що автономізація лікарень - виключно технічне рішення та є вимогою загальнонаціонального законодавства. Він не підтримав пропозиції колег із "Батьківщини", оскільки вона може ускладнити фінансування ключових вузькопрофільних медустанов столиці.

Прийняття постанови за основу за підсумками голосування підтримали 74 депутати із 86 присутніх у залі. Правки представників "Батьківщини" було враховано частково. Київський центр мікрохірургії ока не увійшов до переліку лікарень, які буде реорганізовано у комунальні неприбуткові підприємства. У КМДА пообіцяли знайти інше рішення для ліцензування закладу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

Актуальні тенденції попиту на фармринку відображають зміни потреб населення через війну - думка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА