06:59 25.10.2019

У Києві на дифтерію захворів 9-річний учень одного з ліцеїв

3 хв читати
У Києві на дифтерію захворів 9-річний учень одного з ліцеїв

У Києві зареєстровано випадок захворювання на дифтерію у 9-річного школяра одного зі столичних ліцеїв, повідомили в Центрі громадського здоров'я (ЦГЗ).

"Підтверджено випадок дифтерії у 9-річного хлопчика в Києві. Дитина не щеплена від хвороби через відмову батьків. Зараз хвору дитину госпіталізували", - йдеться в повідомленні на сторінці Центру в Фейсбук у четвер увечері.

Медики наголосили, що діагноз "дифтерія" встановлено 24 жовтня на підставі бактеріологічних даних. Показань для введення сироватки немає.

Зазначається, що хворий мав контакт з 45-ма людьми, з них 36 дітей, огляд яких запланований на 25 жовтня. За місцем проживання та навчання організовується дезінфекція.

У ЦГЗ нагадали, що країна забезпечена дозами вакцини від дифтерії в достатній кількості у всіх регіонах. "Для дорослих передбачена ревакцинація кожні 10 років з 16-річного віку", - сказано в повідомленні.

Крім того, медики зазначили, що діти і дорослі для захисту від захворювання повинні щепитися відповідно до чинного календаря щеплень. "Вакцина є безкоштовною, а коли робити щеплення можна уточнити у сімейного лікаря", - резюмували в ЦГЗ.

Раніше повідомлялося, що в Закарпатті госпіталізували 15 пацієнтів, четверо з яких хворі на дифтерію, а решта визначені як носії.

"За результатами додаткових обстежень позитивний результат виявили ще у 12 контактних осіб. Усі вони госпіталізовані в Закарпатську обласну інфекційну лікарню, двом з них встановлено діагноз дифтерії мигдаликів. Станом на сьогодні в Закарпатті 15 госпіталізованих, з них четверо хворих, решта кваліфіковані як носії", - повідомив гендиректор ЦГЗ Володимир Курпіта на прес-конференції в Києві.

Курпіта вказав на відсутність дефіциту сироваток в Україні. "Загалом в Україні в наявності 192 флакони сироватки від дифтерії. У попередньому році Україна використала для лікування 10-ти хворих 46 флаконів. Тобто, в країні потреба покрита повністю. За станом на 1 жовтня в Україні було 4,908 млн доз вакцини від дифтерії для дорослих з терміном придатності до 2021 року, зокрема в Закарпатті понад 110 тис. доз", - сказав він.

Як повідомлялося, в серпні партію дифтерійного антитоксину (200 ампул), надану як гуманітарну допомогу Всесвітньою організацією охорони здоров'я, поставили в усі регіони України. Крім того триває процедура закупівель сироваток за кошти державного бюджету із залученням міжнародних організацій. Заявлену кількість необхідних доз сироваток збільшили, об'єднавши потреби 2018го і 2019 бюджетного року.

Вакцинацію АКДС (проти коклюшу, дифтерії і правця) отримують діти віком 2, 4, 6 місяців, а у 18 місяців проводиться ревакцинація. Згодом її проводять у 6 років анатоксином дифтерійно-правцевим (АДС), наступну, в 16 років - анатоксином дифтерійно-правцевим із зменшеним вмістом антигенів (АДП-М). Дорослі повинні ревакцинувати АДС-М (вакцинуватися повторно) кожні 10 років, починаючи з 26 років.

У регіонах станом на 1 серпня 2019 років немає більш 2 млн доз вакцин для дітей дошкільного віку АКДС, а також більш 6 тис. доз АДС і АДС-М.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА