13:10 28.12.2019

Кабмін удосконалив механізм фінансування пілотного проекту в клініках НАМНУ

3 хв читати
Кабмін удосконалив механізм фінансування пілотного проекту в клініках НАМНУ

Кабінет Міністрів удосконалив механізм фінансування пілотного проекту зі зміни механізму фінансового забезпечення надання медичної допомоги в окремих науково-дослідних установах Національної академії медичних наук (НАМН).

Як повідомляється на сайті Міністерства фінансів, відповідна постанова, яку ухвалив Кабінет Міністрів, стосується Національного інституту хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова, Інституту нейрохірургії імені академіка А.П. Ромоданова, Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова, Національного наукового центру "Інститут кардіології імені академіка М.Д. Стражеска".

Постанова затверджує вдосконалений перелік високоспеціалізованих послуг, що надають безкоштовно пацієнтам за рахунок коштів державного бюджету.

Для реалізації пілотного проекту в держбюджеті України на 2020 рік передбачено 706,4 млн грн.

Як повідомлялося, згідно з аудитом ефективності реалізації пілотного проекту зі зміни механізму фінансового забезпечення надання медичної допомоги в окремих науково-дослідних установах НАМНУ, який провела Рахункова палата, НАМНУ не організувала на належному рівні реалізацію пілотного проекту, а також не забезпечила у 2018-2019 роках належного планування та використання коштів державного бюджету.

За інформацією Рахункової палати, за два роки дії пілота науково-дослідні установи НАМНУ не перейшли до нового принципу фінансування - оплати наданих послуг високоспеціалізованої медичної допомоги. Водночас установи сформували конкретизований перелік послуг третинної медичної допомоги та здійснили розрахунок їхнього повного ресурсного забезпечення.

Аудитори зазначають, що інститути, які беруть участь у проекті, порушували порядок направлення пацієнтів і перелік медичних послуг, надаючи медичну допомогу всім, хто звернувся (за рахунок пілотного проекту мають надаватися медичні послуги відповідно до визначеного переліку - ІФ).

Аудитори встановили факти стягування плати за надану послугу у пацієнтів, яких учасники пілота визначали на свій розсуд. Загалом від пацієнтів надійшло 5,5 млн грн. Вартість допомоги розраховувалася за тарифами, затвердженими КМДА. У випадку Інституту нейрохірургії ім. академіка Ромоданова такі тарифи визначала сама установа. Водночас тарифи на послуги для учасників пілотного проекту має затверджувати МОЗ.

Крім того, учасники пілота не вели облік пацієнтів і витрачених коштів для надання послуг.

Пілотний проект було введено з липня 2017 року, на його реалізацію спрямували 1,5 млрд грн. За рахунок цих коштів було надано 205,642 тис. послуг, із них - 1,993 тис. послуг не включено до затвердженого переліку послуг та договорів про медичне обслуговування. Як наслідок, 23 млн грн використано з порушенням чинного законодавства.

Аудит охопив період з липня 2017 року до липня 2019 року.

Учасниками пілота є Національний інститут хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова, Інститут нейрохірургії імені академіка А.П. Ромоданова, Національний інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова, Національний науковий центр "Інститут кардіології імені академіка М.Д. Стражеска"

У рамках пілота учасники за кошти держбюджету надають населенню третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу. Договори про надання відповідних послуг установи укладали з НАМН, у сфері ведення якої вони перебувають.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА