15:44 22.01.2020

Новий коронавірус може мати те саме джерело походження, що й SARS-CoV, який забрав життя понад 600 людей, - учені

2 хв читати
Новий коронавірус може мати те саме джерело походження, що й SARS-CoV, який забрав життя понад 600 людей, - учені

Виявлений у КНР новий тип коронавірусу, мабуть, має те саме джерело походження, що і смертоносний SARS-CoV, носієм якого є дикі тварини - ссавці з родини криланових, повідомляє видання South China Morning Post із посиланням на дослідження вчених.

В оприлюдненому напередодні дослідженні брали участь представники Китайської академії наук, Народно-визвольної армії Китаю та Інституту Пастера в Шанхаї.

Зазначається, що хоча новий тип коронавірусу слабший за SARS-CoV, проте він усе одно є "гостроінфекційним". На думку експертів, наукова спільнота поки що недооцінює небезпеку цього вірусу.

У 2002-2003 роках у Китаї було зафіксовано спалах важкого гострого респіраторного синдрому (SARS-CoV), який призвів до смерті близько 650 осіб.

"Природним носієм коронавірусу з Ухані можуть бути криланові (...) Але між ними й людьми може бути невідомий переносник", - цитує газета витяги з заяви.

Учені також встановили, що новий коронавірус споріднений із SARS-CoV - обидва захворювання мають 70-80% спільних генів.

У свою чергу представник Уханьского інституту вірусології на умовах анонімності дав коментар виданню, зазначивши, що це дослідження не має вичерпного характеру, оскільки ґрунтується на комп'ютерних моделях.

Також він наголосив, що йдеться про РНК-вірус, здатний до мутацій у 100 разів швидше, ніж ДНК-вірус.

Раніше керівник китайського Центру з контролю і профілактики захворювань академік Гао Фу підтвердив, що джерелом коронавірусу стали дикі тварини, якими незаконно торгували на Уханьскому ринку. При цьому він попередив, що новий вірус адаптується до мінливих умов і мутує.

У грудні в китайському місті Ухань було зареєстровано спалах пневмонії. Пізніше з'ясувалося, що причиною захворювання став раніше не відомий вид коронавірусу. Повідомлялося, що перші хворі підхопили вірус на міському ринку морепродуктів у цьому місті.

На сьогодні в Китаї зареєстровано 440 підтверджених випадків зараження новим коронавірусом. Від захворювання вже померли дев'ятеро осіб.

Двох хворих виявлено в Таїланді, по одному - в Південній Кореї, Японії та США. У Сінгапурі у зв'язку з підозрою госпіталізовано сімох людей.

Комітет експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я в середу проведе екстрене засідання для того, щоб оцінити, чи є зафіксований у КНР новий тип коронавірусу загрозою міжнародній безпеці.

Родина ссавців криланових належить до ряду рукокрилих, і представники цієї родини, на відміну від кажанів, також належать до ряду рукокрилих, досягають великих розмірів - 42 см, із розмахом крил до 1,7 м. Живуть у тропічній і субтропічній зонах східної півкулі - від Західної Африки до Філіппін, від Кіпру, Сирії та Південної Японії до південно-західної Австралії. Серед цих ссавців, зокрема, відомі летючі лисиці та летючі собаки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА