20:36 28.01.2020

Новий законопроект про протидію незаконному обігу наркотиків встановить репресивну політику щодо знеболення

3 хв читати
Новий законопроект про протидію незаконному обігу наркотиків встановить репресивну політику щодо знеболення

Деякі громадські активісти та експерти занепокоєні законопроектом №2784 щодо протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживання ними, вважають його основою для встановлення в Україні репресивної політики стосовно і наркозалежних людей, і пацієнтів, що потребують знеболення.

Таку думку активісти та експерти висловили на прес-конференції в Києві у вівторок під час обговорення проекту закону, який зареєстрували дев'ять депутатів фракції "Слуга народу" 17 січня.

Так, за словами директора Центру психічного здоров'я і моніторингу наркотиків та алкоголю Міністерства охорони здоров'я України Сергія Шума, у разі ухвалення законопроекту фактично будь-яку людину з наркозалежністю можна буде відправити на примусове лікування, а будь-якого громадянина - на примусовий медогляд або притягнути до кримінальної відповідальності "за пропаганду наркотичних засобів".

Шум зазначив, що нині в Україні немає діагнозу "наркоманія", яким оперують автори законопроекту, а все, що пов'язано із вживанням психоактивних речовин, є складовою розладів психіки та поведінки і стосується психіатрії.

"У самому обґрунтуванні необхідності ухвалення цього законопроекту містяться неправдиві дані, пояснювальна записка посилається на неіснуючий документ, який нібито вийшов із нашого моніторингового центру. Законопроект підміняє поняття і надає широке поле для репресій", - сказав директор центру.

У свою чергу експерт з наркополітики, консультант програми "Громадське здоров'я" Міжнародного фонду "Відродження" Олена Коваль зазначила, що в разі ухвалення законопроекту тяжкохворим пацієнтам буде ще важче отримати сильнодійні знеболювальні лікарські засоби.

"Законопроект обмежує метод виписування рецептів і відпуску знеболювальних препаратів з аптек, створює перешкоди для отримання пацієнтами повної та вичерпної інформації про лікарські засоби, тому що будь-яку інформацію щодо знеболення можна назвати "пропагандою", - сказала вона.

Зі свого боку представник Всеукраїнського об'єднання людей з наркозалежністю Артем Осипян зазначив, що примусове лікування наркозалежних людей є неефективним, як і репресивна наркополітика загалом.

"Серед наркозалежних, яких лікували примусово, високий рівень рецидивів вживання, передозувань, смертності. Це не той підхід, який використовують у цивілізованому світі. Разом із санкціями за ухилення від медичного огляду особою, що не вчинила жодного правопорушення, примусове лікування - це порушення базових прав людини, до числа яких входить добровільність будь-яких медичних процедур. А санкції для батьків за ухилення від медичного огляду дітей, які пропонують встановити автори законопроекту, взагалі призведуть до того, що боротися з наркозалежністю серед неповнолітніх стане ще складніше", - сказав він.

Зі свого боку голова координаційної ради БФ "100% життя" Дмитро Шерембей наголосив, що законопроект у разі ухвалення "не залишить вибору пацієнтам".

"Наша організація в Україні протягом 18 років послідовно виступала за розширення доступу до лікування для всіх категорій пацієнтів. Ми не чекали такого зухвалого наступу на права людей: і тих, хто потребує паліативної допомоги, і людей, що вживають наркотики. У авторів законопроекту, я думаю, є доступ до потрібних препаратів, яких немає в інших пацієнтів", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА