15:43 29.01.2020

Тариф на медпослуги у рамках програми медгарантій у 2020 році не включає вартості ліків і медвиробів

3 хв читати
Тариф на медпослуги у рамках програми медгарантій у 2020 році не включає вартості ліків і медвиробів

Тариф на медичні послуги, які надаватимуться в рамках програми медичних гарантій (ПМГ) у 2020 році, не включає вартості лікарських засобів, медичних виробів і витратних матеріалів, які забезпечуються в централізованому порядку за рахунок інших програм державного бюджету.

Проект постанови Кабінету Міністрів "Деякі питання вдосконалення реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році" розміщено на сайті Міністерства охорони здоров'я.

Документ визначатиме тарифи і механізми оплати медпослуг для екстреної, вторинної (спеціалізованої), третинної (високоспеціалізованої), паліативної медичної допомоги, медичної реабілітації, медичної допомоги дітям до 16 років, медичної допомоги в зв'язку з вагітністю та пологами у 2020 році.

Згідно з проектом постанови, базова ставка за проліковані випадки в пакетах "Хірургічні операції дорослим і дітям у стаціонарних умовах" і "Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій" становитиме 4 563,64 грн за один випадок.

При цьому тариф за медпослуги встановлюватиметься як комбінація глобальної та базової ставки на пролікований випадок, до якої застосовуються коефіцієнти, що враховують складність клінічних випадків та інтенсивність використання ресурсів.

Тариф на медпослуги з проведення гістероскопії без ендоскопічної маніпуляції становитиме 1 965,6 грн, тариф із надання медичної допомоги у разі гострого мозкового інсульту в стаціонарних умовах (ставка на пролікований випадок) - 19 332,31 грн, тариф із надання медичної допомоги у разі гострого інфаркту міокарда в стаціонарних умовах (ставка на пролікований випадок) - 16 001,43 грн.

Крім того, згідно з проектом постанови, тариф на пологи становитиме 8136,03 грн, тариф із надання медичної допомоги новонародженим у складних неонатальних випадках (залежно від складності медпослуги) - від 26 087,72 грн до 98 533,82 грн.

Згідно з проектом постанови, до тарифів за медпослуги, які передбачені цим проектом, не включається вартість лікзасобів, медвиробів і витратних матеріалів, які забезпечуються в централізованому порядку за рахунок інших програм державного бюджету.

Крім того, пропонується встановити капітаційну ставку на послуги первинної медичної допомоги (ПМД) за обслуговування пацієнтів, які уклали декларацію з сімейним лікарем, на рівні 600,48 грн у рік. Під час формування тарифу за послуги ПМП враховуватимуть коефіцієнти залежно від вікових груп пацієнтів: від 0 до 5 років - 2,465, від 6 до 17 років - 1,356, від 18 до 39 років - 0,616, від 40 до 64 років - 0,739 і більше 65 років - 1,232.

Наразі капітаційна ставка на послуги ПМП становить 370 грн на рік.

Також проект постанови передбачає, що реімбурсацію інсулінів для лікування цукрового діабету та лікзасобів для лікування нецукрового діабету буде запущено з 1 жовтня 2020 року.

Як повідомлялося з посиланням на в.о. голови Національної служби здоров'я (НСЗУ) Оксану Мовчан, тарифи на пріоритетні медичні послуги за ПМГ на 2020 рік є виправданими, вони були сформовані з урахуванням даних про надання таких послуг в успішних комунальних клініках. При цьому НСЗУ не ставила завдання "підніматися до рівня дорогих комерційних клінік", - сказала вона.

Тарифи розраховувалися спільно з професійним медичним співтовариством і міжнародними експертами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА