18:09 11.02.2020

НСЗУ оголосила про початок прийому пропозицій щодо підписання договорів за програмою медгарантій

4 хв читати
НСЗУ оголосила про початок прийому пропозицій щодо підписання договорів за програмою медгарантій

Національна служба здоров'я України (НСЗУ) оголосила про старт прийому пропозицій щодо підписання договорів про медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій у 2020 році.

Згідно з повідомленням НСЗУ у Facebook, прийом пропозицій триватиме до 18:00 28 лютого. Після закінчення цього терміну пропозиції не розглядатимуть.

Пропозиція подається через електронну площадку SmartTender.

У своєму прес-релізі НСЗУ уточнює, що 10 лютого розпочала приймати пропозиції закладів, які надають екстрену, вторинну, третинну, паліативну медичну допомогу та медичну реабілітацію про підписання договорів із ПМГ у 2020 році.

Підписання договору з НСЗУ - обов'язкова умова для отримання коштів від держави.

Після закінчення прийому всіх пропозицій будуть розраховані орієнтовні ціни договорів відповідно до Порядку реалізації ПМГ медобслуговування населення в 2020 році.

На оплату медичних послуг у держбюджеті передбачено 72 млрд грн, що становить майже 64% загальної суми коштів, виділених на систему охорони здоров'я країни.

Згідно з даними НСЗУ, станом на 11 лютого в Україні до підписання договорів із НСЗУ (за всіма показниками) готові 87,2% спеціалізованих закладів. У топ-5 областях - Полтавській, Кіровоградській, Херсонській, Вінницькій, Черкаській.

ПМГ (Програма медичних гарантій) - перелік і обсяг медичних послуг і ліків, які гарантуються населенню та оплачуються з державного бюджету на основі єдиних національних тарифів.

ПМГ розроблено на основі таких критеріїв, як потреба пацієнтів у медичних послугах, результативність методів лікування, захист пацієнта від катастрофічних (надмірних) витрат на охорону здоров'я, а також з урахуванням принципу нейтральності бюджету, або реалістичності - обсяг коштів на програму має відповідати запланованим тарифами і кількості послуг, які буде надано. Одним із принципів розробки програми медгарантій також є пріоритизація.

Як повідомлялося, Кабмін 5 лютого затвердив порядок реалізації програми медичного обслуговування населення і тарифи на медичні послуги в рамках Програми медгарантій на 2020 рік.

Згідно з документом, зазначений порядок реалізації програми медрагантій (ПМГ) застосовуватиметься НСЗУ для первинної меддопомоги - з дня набуття чинності цією постановою до 31 грудня 2020 року для екстреної, вторинної (спеціалізованої), третинної (високоспеціалізованої), паліативної меддопомоги, медреабілітації, педіатричної медичної допомоги (дітям до 16 років), медичної допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами - з 1 квітня 2020 року до 31 грудня 2020 року.

Порядок реалізації ПМГ для реімбурсації лікарських засобів для лікування серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та цукрового діабету II типу (крім інсулінів) застосовуватиметься з дня набрання чинності цією постановою до 31 грудня 2020 року. У тексті постанови зазначено, що вона набуде чинності з дня її опублікування.

Згідно з проектом постанови, базова ставка за проліковані випадки в пакетах "Хірургічні операції дорослим і дітям у стаціонарних умовах" і "Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій" становитиме 4 563,64 грн за один випадок. Тариф на медпослуги з проведення гістероскопії без ендоскопічної маніпуляції становитиме 1 965,6 грн, тариф із надання медичної допомоги у разі гострого мозкового інсульту в стаціонарних умовах (ставка на пролікований випадок) - 19 332,31 грн, тариф із надання медичної допомоги у разі гострого інфаркту міокарда в стаціонарних умовах (ставка на пролікований випадок) - 16 001,43 грн.

Крім того, згідно з проектом постанови, тариф на пологи становитиме 8136,03 грн, тариф із надання медичної допомоги новонародженим у складних неонатальних випадках (залежно від складності медпослуги) - від 26 087,72 грн до 98 533,82 грн.

Капітаційну ставку на послуги первинної медичної допомоги (ПМД) за обслуговування пацієнтів, які уклали декларацію з сімейним лікарем, у 2020 році визначено на рівні 600,48 грн на рік. При формуванні тарифу за послуги ПМП враховуватимуть коефіцієнти залежно від вікових груп пацієнтів: від 0 до 5 років - 2,465, від 6 до 17 років - 1,356, від 18 до 39 років - 0,616, від 40 до 64 років - 0,739 і більше 65 років - 1,232.

У 2019 капітаційна ставка на послуги ПМП становила 370 грн на рік.

Крім цього, проект постанови передбачав, що реімбурсацію інсулінів для лікування цукрового діабету та лікзасобів для лікування нецукрового діабету буде запущено з 1 жовтня 2020 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА