18:44 27.02.2020

Приватні клініки та лабораторії готуються до роботи в ситуації можливого проникнення уханьського коронавірусу в Україну

5 хв читати
Приватні клініки та лабораторії готуються до роботи в ситуації можливого проникнення уханьського коронавірусу в Україну

Приватні клініки та лабораторії готуються до роботи в ситуації можливого проникнення уханьського коронавірусу (2019 nCov) в Україну, керуючись, зокрема, нормативними документами Міністерства охорони здоров'я та рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Коментуючи режим роботи клініки в умовах можливого проникнення вірусу на територію України, генеральний директор клініки "Оберіг" Віктор Рибчук зазначив, що у разі виникнення підозри на зараження коронавірусом клініка повинна буде направити пацієнта до відповідного спеціалізованого лікувального закладу.

"Якщо ж до госпіталізації (до інфекційної лікарні - ІФ) пацієнту знадобиться якась іще меддопомога, то він її отримає", - сказав він.

Рибчук зазначив, що на основі рекомендацій МОЗ і ВООЗ у клініці "Оберіг" розроблено внутрішні нормативні документи, які визначають порядок дії медичного персоналу на випадок підозри у пацієнта коронавірусної інфекції.

"Передусім усі наші пацієнти повинні будуть заповнити анкету щодо ризиків коронавірусу. Лікарі всіх спеціальностей під час збору анамнезу обов'язково ставитимуть запитання з урахуванням даних цієї анкети", - сказав він.

Рибчук повідомив, що, окрім цього, усім пацієнтам, незалежно від того, до лікаря якої спеціальності вони звертаються, вимірюватимуть температуру, а пацієнтів, стосовно яких виникатиме підозра на інфікування коронавірусом, направлятимуть для надання допомоги у визначені МОЗ інфекційні лікарні.

"Перебувати на стаціонарному лікуванні в нашій клініці вони не будуть", - сказав він.

При цьому Рибчук зазначив, що, "на жаль, накази МОЗ про дії медперсоналу в разі підозри на коронавірусну інфекцію багато в чому мають декларативний характер і не дають відповіді на запитання про те, які конкретно дії мають робити медзаклади, не описують усіх процесів і не визначають зон відповідальності".

При цьому, за словами гендиректора клініки "Оберіг", на конкретні запитання про дії у разі підозри на коронавірусну інфекцію працівники лабораторного центру МОЗ і міського лабораторного центру, до яких скеровують рекомендації держорганів, "дають абсолютно різні рекомендації, що суперечать одна одній".

"Наприклад, якщо ми запідозрили коронавірус, то не зрозуміло, що робити далі, чи маємо ми, наприклад, робити цьому пацієнту швидкий тест на грип, адже в наказі №185 для визначення випадку хвороби, спричиненої 2019 nCov, лікар має виключити всі інші причини, які могли б пояснити клінічну симптоматику, але в інших рекомендаційних документах швидкі тести не рекомендовані. Таким чином, клініцист на прийомі практично не може визнати випадок як такий, що відповідає 2019-nCov", - сказав він.

Крім того, за словами Рибчука, в наказі МОЗ №552 зазначено, що якщо результати початкового тестування негативні, то у пацієнта повторно забирають аналізи.

"Виходить, що негативний тест не знімає діагнозу коронавірусу. І що в такому разі робити далі? Через скільки часу повторити? Що робити з людьми, які вважаються контактними?", - дивується Рибчук.

Він також зазначив, що в додатку до цього наказу щодо засобів індивідуального захисту, зокрема, до використання пропонується "одноразовий халат завдовжки до середини литки, щоб покрити верх черевиків".

"Що це за халат і що це за черевики?", - дивується експерт.

Він також наголосив, що в українських нормативних документах поки що "залишається низка запитань до осередків поширення захворювання, оскільки нормативні акти описують лише осередок у китайській провінції Хубей, хоча нині коронавірус уже зареєстровано в Європі, наприклад в Італії та Німеччині".

У свою чергу медичний директор мережі лабораторій "Сінево" Оксана Небильцова зазначила, що приватні лабораторії зможуть робити аналізи на коронавірус лише в тому разі, якщо в Україні буде доступне зареєстроване обладнання, зареєстровані тест-системи, а лабораторії відповідатимуть усім вимогам щодо роботи з висококонтагіозними особливо небезпечними інфекціями.

"За нашими даними, станом на сьогодні в Україні поки що немає жодної приватної лабораторії, що відповідає всім вимогам на проведення аналізу на коронавірус. Тому лабораторіям, які заявляють, що проводять такий аналіз, можна поставити цілком обґрунтоване запитання щодо легальності їхніх дій", - сказала вона.

Водночас меддиректор "Сінево" звернула увагу, що коронавірус належить до класу висококонтагіозних особливо небезпечних інфекцій, і для проведення тестів на такі інфекції потрібне спеціалізоване обладнання, реагентики і дотримання спеціальних умов.

"Сінево Україна" не працює з такими вірусами, ми не проводимо і не плануємо проводити тести на коронавірус", - сказала вона.

Небильцова також наголосила, що законодавство України дозволяє робити лише ті аналізи, обладнання і тест-системи для яких пройшли офіційну реєстрацію в Україні.

"За доступною нам інформацією, в Україні зареєстрованих тест-систем і обладнання гідних довіри світових виробників на виявлення коронавірусу поки що немає. А реагенти, які використовують нині для виконання аналізів на коронавірус, переважно є розробками науково-дослідних лабораторій і не пройшли обов'язкової сертифікації", - сказала вона.

"Загалом на сьогодні історія з коронавірусом в Україні є більше хайповою, ніж реальною, адже як такої проблеми в Україні наразі немає. Тому, окрім виконання законодавчих вимог, як відповідальна міжнародна компанія "Сінево" не зароблятиме грошей на хайпі з етичних міркувань", - наголосила Небильцова.

У свою чергу головний лікар діагностичного центру "МедЛаб" Ганна Концурак звернула увагу, що нині на ринку є пропозиції тест-систем для виявлення коронавірусу 2019-nCoV методом ПЛР, однак на постачання тест-систем і реагентів зарубіжного виробництва треба чекати близько двох-трьох тижнів, до того ж вони не мають декларації відповідності та реєстрації в МОЗ України.

Експерт наголосила, що з боку пацієнтів, з якими працює цей діагностичний центр, "запити на тестування на наявність коронавірусу 2019-nCoV не надходили".

"На сьогодні ми не займаємося діагностикою цього штаму вірусу, а також не впроваджуємо цієї методики в роботу лабораторії", - сказала вона.

Водночас, як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в клініках, загалом медзаклади прагнуть дотримуватися загальних протиепідеміологічних рекомендацій.

Від більш розлогих коментарів у приватних клініках відмовляються, посилаючись на те, що приватні клініки не працюють як інфекційні лікарні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА