19:41 02.03.2020

Алгоритми діагностики коронавірусної інфекції доведено до відома кожного сімейного лікаря

2 хв читати
Алгоритми діагностики коронавірусної інфекції доведено до відома кожного сімейного лікаря

Алгоритми діагностики коронавірусної інфекції доведено до відома кожного сімейного лікаря, у 80% випадків зараження коронавірусною інфекцією госпіталізація не потрібна, повідомив заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко з посиланням на досвід країн, в яких зафіксовано спалах цієї інфекції.

"Діагностувати коронавірусну інфекцію мають лікарі, які працюють в інфекційних лікарнях, до відома кожного сімейного лікаря і до відома кожної поліклініки доведено алгоритми дії в разі підозри", - сказав він на засіданні парламентського комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування в Києві в понеділок.

Він також повідомив, що "Україна перевела систему цивільної оборони в режим підвищеної готовності".

"Ми не оголосили надзвичайної ситуації та надзвичайного стану, але система цивільної оборони перебуває в режимі підвищеної готовності. Це означає, що працюють інші юридичні та нормативні акти. Якщо раніше сімейний лікар приймав сам рішення, виходитиме він чи не виходитиме додому (до пацієнта - ІФ), то в режимі підвищеної готовності лікар є членом медичної підсистеми в системі цивільної оборони, і він має працювати в режимі мобілізації", - сказав він.

"Наразі ми говоримо, що якщо в телефонному режимі уточнено, що у пацієнта в анамнезі є поїздка до країни, де зафіксовані випадки коронавірусної інфекції, лікар зобов'язаний узяти цього пацієнта на контроль і працювати з епідеміологом. Це зв'язка, і хто вийде до пацієнта, хто подивиться, це все відпрацьований алгоритм", - уточнив Ляшко.

Заступник міністра уточнив, що нині розробляють правові норми для режиму самоізоляції, а також механізму його документального підтвердження і видачі лікарняних листків.

"Про самоізоляцію ми говоримо у випадках, коли людина повертається з подорожі до країн, де зафіксовано випадки коронавірусної інфекції", - сказав він.

Ляшко також зазначив, що нині в Україні є юридичні підстави для запровадження режиму карантину, який "впроваджується рішенням Кабміну за поданням головного санітарного лікаря".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА