12:05 25.03.2020

ІМБГ НАНУ передав розроблені ним тест-системи для діагностики Covid-19 до лабораторних центрів і відправив співробітників у відпустку через недофінансування

2 хв читати
ІМБГ НАНУ передав розроблені ним тест-системи для діагностики Covid-19 до лабораторних центрів і відправив співробітників у відпустку через недофінансування

Інститут молекулярної біології і генетики Національної академії наук України (ІМБГ НАНУ) передав розроблені ним тест-системи для діагностики спричиненого коронавірусом захворювання Covid-19 для використання до Житомирського обласного лабораторного центру Мінохорони здоров'я і Центру громадського здоров'я (ЦГЗ) і відправив співробітників у неоплачувану відпустку через недофінансування системи НАНУ.

"Перші виготовлені партії "Тест-системи для діагностики коронавірусу Covid-19" на 600 аналізів ІМБГ НАНУ вже передав для використання в Житомирському обласному лабораторному центрі МОЗ України та до ЦГЗ у Києві. Але на цей час НАНУ отримала з великою затримкою (23 березня) лише незначне фінансування на роботи зі створення і виробництва тест-систем", - повідомляє ІМБГ на своїй сторінці в мережі Facebook у вівторок.

Установа зазначає, що президія НАНУ "веде інтенсивні перемовини з Кабінетом Міністрів щодо фінансування для виробництва наступних партій".

Водночас в ІМБГ наголошують, що "ситуація з відпусткою співробітників за власний рахунок типова для установ НАНУ і жодним чином не пов'язана з сьогоднішньою ситуацією з коронавірусом".

"Маємо глобальне хронічне недофінансування всіх установ НАН України. Наукові співробітники мають вибір: або працювати неповний тиждень, або подавати заяви на відпустку за власний рахунок на якийсь термін. На повну заробітну плату бюджетного фінансування не вистачає, особливо на початку року, коли ще не приносять додаткових коштів гранти і проекти, виграні на національних наукових конкурсах", - зазначають в інституті.

Крім того, в ІМБГ наголошують, що паспорт бюджетної програми "Підтримка розвитку пріоритетних напрямів наукових досліджень" з фінансуванням на 2020 рік уряд досі не підписав, відповідно, заплановані кошти установи НАНУ використовувати все ще не можуть.

"Тому співробітники усіх установ НАНУ, зокрема й ІМБГ, вимушені виходити з цієї ситуації та йти у відпустку за власний рахунок. Цього року ситуація з фінансуванням НАН України зовсім скрутна", - констатують в ІМБГ.

Як повідомлялося, прес-служба НАН України минулого тижня повідомила, що тест-систему для діагностики коронавірусу 2019-nCoV, розроблена в Інституті молекулярної біології і генетики НАН України, готують до випуску.

Науковці ІМБГ розпочали роботу над створенням тест-системи за завданням Ради національної безпеки і оборони в січні 2020 року після появи інформації про епідемію нового коронавірусу в провінції Хубей Китайської Народної Республіки. За цей час інституту вдалося здійснити дизайн і синтез чотирьох нуклеотидних праймерів, що відповідають найбільш специфічним послідовностям у геномі цього вірусу. Здійснено підготовку до випробувань лабораторного варіанта оригінальної тест-системи для діагностики коронавірусу 2019-nCoV, яка не підпадає під патентну охорону іноземних тест-систем.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА