19:11 22.04.2020

Два внесені до протоколу лікування COVID-19 препарати не зареєстровані в Україні

2 хв читати
Два внесені до протоколу лікування COVID-19 препарати не зареєстровані в Україні

Два препарати, внесені до затвердженого Міністерством охорони здоров'я протоколу лікування COVID-19, не зареєстровані в Україні, решта препаратів зареєстровані для лікування інших захворювань.

"На сьогодні в Україні зареєстровано окремі препарати (діючі речовини), внесені до протоколу "Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)", затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я від 2 квітня №762. Це гідроксихлорохін, комбінація лопінавір/ритонавір, тоцилізумаб. Водночас вони зареєстровані для лікування інших захворювань", - повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в Державному експертному центрі (ДЕЦ) МОЗ України.

У ДЕЦ зазначили, що в Україні, як і в багатьох інших країнах, ці препарати застосовуються off-label, тобто за показниками, яких немає в інструкції для медичного застосування лікарського засобу.

При цьому діючі речовини "хлорохін сульфат" і "ремдесивір", внесені до протоколу, наразі не зареєстровані в Україні.

Крім того, в ДЕЦ зазначили, що в схемах лікування хворих COVID-19 застосовуються препарати для лікування бактеріальних інфекцій і супутніх хвороб.

Згідно з його інформацією, станом на 21 квітня 2020 року в Україні зареєстровано лікарські засоби вітчизняного виробництва, використовувані для супутньої терапії COVID-19.

Із препаратів, внесених до протокол лікування COVID-19, вітчизняний виробник - ЗАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця" - зареєстрував субстанцію "гідроксихлорохін".

При цьому в ДЕЦ наголошують: жоден препарат у світі не має підтвердженої ефективності проти COVID-19, а клінічні випробування, які можуть її підтвердити або спростувати, тільки-но розпочалися і потребують значно тривалішого часу та великої кількості залучених пацієнтів.

"На сьогодні існують лише дані з лікарської практики й невеликих нерандомізованих досліджень, які збирають офіційні державні установи, зокрема регуляторні установи з лікарських засобів різних країн світу. На такі дані спираються регуляторні органи охорони здоров'я і медики в усіх країнах", - наголосили в ДЕЦ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА