11:46 23.04.2020

Закуплені МОЗ України захисні костюми гарантують безпеку медикам - заступник міністра

3 хв читати
Закуплені МОЗ України захисні костюми гарантують безпеку медикам - заступник міністра

Самостійно закуплені Міністерством охорони здоров'я України захисні костюми по 478 грн/шт. гарантують безпеку медикам, на відміну від закуплених держпідприємством "Медичні закупівлі України" (МЗУ), запевняє заступник міністра охорони здоров'я Світлана Шаталова.

"Ми можемо стверджувати, що сертифікація (закуплених МОЗ костюмів - ІФ) є захистом від інфекції, і ми можемо бути впевнені, що лікарі, які працюють в осередку, будуть здорові", - сказала вона на брифінгу в четвер.

Зокрема, за словами Шаталової, закуплені Міністерством охорони здоров'я костюми мають проклеєні шви, а обрані МЗУ - ні.

"У них навіть немає проклеєних швів, вони не мають повної ізоляції, шви прошиті голкою, а в осередку мають бути проклеєні шви, щоб забезпечувати повну ізоляцію", - сказала вона.

Шаталова повідомила, що МОЗ провело процедуру закупівлі захисних костюмів відповідно до чинного законодавства. "Ми отримали комерційні пропозиції від семи учасників, трьох із яких з різних причин - податкові борги, судові справи, невідповідність стандартам - ми відхилили. Отже, ми підівчили чотири пропозиції з підтверджуючими документами. Ми подивилися на їхню вартість і уклали договір з компанією, що запропонувала найнижчу ціну з підтверджуючим сертифікатом за стандартом 14126", - сказала вона.

Відповідаючи на запитання, чому МЗУ не отримало повного переліку вимог до продукції, що закуповується, Шаталова відповіла, що має такі самі запитання до керівництва держпідприємства.

"Перед тим, як укладати договір, держпідприємство має затвердити в МОЗ суттєві умови договору: кількість, якість, ціну. Ми отримали декілька звернень від ДП, але там було зовсім не про це, ні слова не було, що вони просять нас затвердити", - сказала вона.

Шаталова вважає, що "ДП проігнорувало законодавство, не погодивши з органом управління всі умови договору".

"Вважаю, що тут мають розбиратися правоохоронні органи, щодо діяльності цього підприємства потрібно зробити певні висновки", - сказала вона.

Як повідомлялося, ДП "МЗУ" 21 квітня повідомило, що здійснило всі необхідні процедури для закупівлі 90 тис. костюмів біологічного захисту відповідно до порядку, визначеного постановою Кабінету Міністрів від 20 березня 2020 року №225 "Деякі питання закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України", проте не отримало відповіді від Міністерства охорони здоров'я; при цьому в разі своєчасної відповіді МОЗ 20 тис. костюмів вже могли б бути поставлені до лікарень. Виробником костюмів стала компанія "Текстиль-Контакт", яка спеціально розпочала їх виробництво для МЗУ.

У МЗУ зазначили, що 10 квітня ДП отримало розпорядження МОЗ про закупівлю 90 тис. костюмів біозахисту на суму 35,687 млн грн (очікувана вартість 396 грн за одиницю товару), коди товару визначені розпорядженням відповідно до постанови Кабміну №225 згідно з УКТЗЕД. 11 квітня МЗУ підготувало техзавдання й оприлюднило річний план закупівель у системі ProZorro. ДП здійснило моніторинг 100 схожих закупівель і проаналізувало 16 пропозицій. 13 квітня МЗУ відправило МОЗ листа для погодження. 14 квітня було обрано постачальника (українського виробника), який запропонував найвигідніші умови (245 грн/шт.), тобто економія мала становити до 13,7 млн грн. МЗУ підписало договір із постачальником і відправило його на погодження МОЗ, проте офіційної відповіді від відомства через сім днів ДП не отримало.

Водночас міністерство 15 квітня оприлюднило зміни до річного плану закупівель, згідно з яким відомство уклало договір на закупівлю 71,374 тис. костюмів, виготовлених у КНР, на суму 35,874 млн грн (488,6 грн/штука). МОЗ пояснило це необхідністю отримати костюми відповідно до ДСТУ EN 14126, однак такої вимоги не поставило спочатку. Вона з'явилася лише в самостійно оприлюднених МОЗ змінах до плану.

У МЗУ наголосили, що товар, який планує закупити МОЗ, в Україні ще треба буде перевірити на відповідність цій сертифікації. За даними ЗМІ, це костюми китайського виробництва.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА