15:52 29.04.2020

ДП "МЗУ" хотіло закупити костюми маляра, МОЗ закуповуватиме апарати ШВЛ через уповноважені держпідприємства - Степанов

3 хв читати
ДП "МЗУ" хотіло закупити костюми маляра, МОЗ закуповуватиме апарати ШВЛ через уповноважені держпідприємства - Степанов

 Держпідприємство "Медичні закупівлі України" (МЗУ) замість костюмів біологічного захисту закупило захисні костюми маляра, заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

"Вони (МЗУ) не знаходили костюми біозахисту, вони знайшли костюми маляра, а ми не купуємо костюми маляра", - сказав він на засіданні уряду в середу, відповідаючи на запитання депутата Гончаренка про конфлікт навколо закупівлі костюмів біозахисту, яку на замовлення Міністерства охорони здоров'я планувало провести МЗУ.

"Я ще раз наголошую, що закупівля тих костюмів, про які ви говорите, що вони вдвічі дешевші, це костюми маляра. Мені здається, що будь-яка людина може відрізнити костюм маляра від костюма біозахисту", - наголосив Степанов, відповідаючи на критику члена парламентського комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медстрахування Ольги Стефанишиної.

При цьому Степанов повідомив, що закупівлю 200 апаратів ШВЛ, кошти на які виділив Кабмін, "здійснюватиме МОЗ через уповноважені держпідприємства, які перебувають у сфері управління Міністерства охорони здоров'я".

Степанов не повідомив, через які саме держпідприємства МОЗ планує закуповувати апарати ШВЛ.

Він також зазначив, що "жодної конфліктної ситуації у МОЗ ні з ким немає".

Стефанишина закликала прем'єр-міністра Дениса Шмигаля взяти питання закупівлі апаратів ШВЛ під особистий контроль.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів виділив Міністерству охорони здоров'я з Фонду боротьби з COVID-19 100 млн грн на закупівлю 200 апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ). За інформацією Степанова, МОЗ розглядає закупівлю апаратів ШВЛ вітчизняних виробників.

Держпідприємство "МЗУ" 21 квітня повідомило, що провело всі необхідні процедури для закупівлі 90 тис. костюмів біологічного захисту згідно з виставленими МОЗ вимогами. Виробником костюмів виступила компанія "Текстиль-Контакт", яка спеціально розпочала їх виробництво для МЗУ. Власним коштом компанія виробила 20 тис. костюмів. Ціна костюмів становила 245 грн/шт. за очікуваної МОЗ ціни 396 грн за одиницю.

Водночас уже після проведення процедури цих торгів МОЗ змінило вимоги до костюмів і уклало договір на закупівлю 71,374 тис. костюмів, виготовлених у КНР, на суму 35,874 млн грн (488,6 грн/шт.), пояснюючи це необхідністю отримати костюми відповідно до ДСТУ EN 14126, проте такої вимоги МОЗ не поставило спочатку.

У МЗУ наголосили, що товар, який планує закупити МОЗ, в Україні ще треба буде перевірити на відповідність цій сертифікації. За даними ЗМІ, це костюми китайського виробництва.

У свою чергу заступник міністра охорони здоров'я Світлана Шаталова повідомила, що самостійно закуплені МОЗ костюми по 478 грн/шт. гарантують безпеку медикам, на відміну від закуплених держпідприємством "Медичні закупівлі України", адже мають проклеєні шви, а вибрані МЗУ - ні.

29 квітня Шаталова повідомила, що звернулася до правоохоронних органів із заявою про злочин ДП "Медичні закупівлі України" (МЗУ), за її словами МЗУ порушило законодавство України, не подавши до МОЗ технічного завдання на закупівлю костюмів біозахисту.

При цьому Шаталова того самого дня повідомила, що під час постачання закуплених МОЗ у КНР 71 тис. костюмів біозахисту можлива затримка через упровадження урядом цієї країни додаткового регулювання на експорт засобів індивідуального захисту (ЗІЗ).

Директор держпідприємства "Медичні закупівлі України" (МЗУ) Арсен Жумаділов повідомив, що МОЗ відсторонило МЗУ від можливості здійснювати медичні закупівлі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА