18:19 04.05.2020

Зеленський закликав усіх профільних чиновників негайно запропонувати шляхи поліпшення медреформи, щоб це була "реформа, а не диверсія"

3 хв читати
Зеленський закликав усіх профільних чиновників негайно запропонувати шляхи поліпшення медреформи, щоб це була "реформа, а не диверсія"

Президент України Володимир Зеленський закликає всіх чиновників, відповідальних за сферу охорони здоров'я та проведення медичної реформи в Україні, оперативно запропонувати шляхи поліпшення реформи, щоб ці зміни не стали "диверсією" і не призвели до серйозних негативних наслідків.

"На сьогодні тема COVID-19 заполонила весь простір, але одночасно ми не можемо забувати про глобальну ситуацію в нашій медичній галузі. Тому що на сьогодні наші медики опинилися під ударом. Facebook, Instagram і мій робочий стіл заповнені зверненнями лікарських колективів із усіх куточків країни. Всі вони стосуються другого етапу медичної реформи", - сказав він у відеозверненні до українців у понеділок.

Зеленський зазначив, що з перших днів президентства він отримує абсолютно полярну інформацію, коли одні запевняють, що реформа - панацея, інші - що це "смерть". Він нагадав, що для отримання об'єктивної оцінки було створено робочу групу, до якої увійшли академіки, професори та заслужені лікарі України.

"Вони спільно з новим керівництвом Міністерства охорони здоров'я проаналізували стан речей. Правда полягає в тому, що реформа має і великі плюси, й очевидні мінуси. Наше завдання - зберегти всі позитивні моменти й терміново виправити помилки", - наголосив глава держави.

За його словами, через новий механізм фінансування може бути звільнено майже 50 тис. медиків і закрито 332 лікарні в Україні. Майже тисяча лікарень отримає набагато менше грошей, ніж минулого року, під загрозою опинилися екстрена медична допомога, багатопрофільні лікарні, онкоцентри, госпіталі ветеранів, більшість дитячих лікарень, психіатрична та туберкульозна служби.

"Все це викликає низку запитань. Чому замість того, щоб рятувати життя інших людей, медики змушені думати про власне виживання? Чому тарифи складали не профільні лікарі, а чиновники без глибинного розуміння процесу? Як один виклик швидкої допомоги фактично оцінили аж у 75 грн? Чому за інсульт та інфаркт сума на папері щонайменше удвічі менша за реальну вартість? За новим механізмом деяким лікарням вистачить коштів хіба що на дверний замок і плакат: "Ми закрилися. Тримайтеся. Удачі". Обласні дитячі лікарні недоотримають майже 200 млн грн. На межі закриття - більшість протитуберкульозних лікарень та диспансерів", - зазначив Зеленський.

Президент заявив, що не може всього цього допустити. "Я не можу допустити скорочення бригад швидкої допомоги, і ситуацій, коли людині стало погано в понеділок, а швидка доїхала до неї у вівторок. Або, якщо ви житель умовної Сумської області, то вам краще взагалі не хворіти, тому що доведеться їхати на лікування за 200 км. Я не можу допустити, щоб кваліфіковані дитячі лікарі поїхали за кордон, і було катастрофічне зростання дитячої смертності. Або щоб у найближчі два роки захворюваність на туберкульоз зросла на третину. Ми не можемо всього цього допустити, інакше це буде називатися не реформа, а диверсія", - пояснив він.

У зв'язку з цим Зеленський закликав міністра охорони здоров'я, голову профільного комітету Верховної Ради та головного санітарного лікаря України невідкладно запропонувати шляхи вирішення проблемних питань. "Нам потрібно не згортання реформи, а її поліпшення. Визнання помилок та їх виправлення. Я впевнений, що глобальна вимога одна, і вона дуже проста - реформою мають бути задоволені всі: і пацієнти, і медики всіх рівнів", - сказав він.

При цьому президент зазначив, що питання до реформи не означають, що влада вважає українську медицину ідеальною, і нічого не потрібно змінювати.

"Повірте, з початку коронавірусу я, як ніхто інший, бачу, що наша медична галузь не просто вразлива, а фактично перебуває за крок від коми. І єдине, завдяки чому вона досі жива, - це наші українські медики. Я не можу допустити того, що 50 тис. із них опиняться на вулиці. Під час війни ніхто не скорочує власну армію. Наші лікарі на сьогодні - це теж військо, яке захищає здоров'я українців. Тому я очікую відповідних рішень від усіх уповноважених осіб", - наголосив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА