15:50 05.05.2020

Заява Степанова про перегляд реформи означає фактичну відмову від неї - екс-заступник міністра Ковтонюк

3 хв читати
Заява Степанова про перегляд реформи означає фактичну відмову від неї - екс-заступник міністра Ковтонюк

Заява міністра охорони здоров'я Максима Степанова про перегляд реформи фінансування охорони здоров'я означає фактичну відмову від реформи, поліпшення ситуації в медицині не буде, вважає екс-заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

"Це фактична відмова від реформи. Вони залишають Національну службу здоров'я України (НСЗУ), але фактично перетворюють її в передавача субвенції, повертаються до фінансування за принципом просто роздати всім гроші", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

Ковтонюк зазначив, що "перегляд реформи" не поліпшить ситуацію в медицині і лише призведе до скорочення фінансування клінік, які завдяки кращій підготовці та докладеним зусиллям змогли збільшити своє фінансування.

"До міністра не надходитимуть негативні повідомлення, але ті клініки, які намагалися щось робити, готувалися, старалися добре працювати і отримали більше фінансування, тепер отримають менше. У нас завжди ті, хто працює краще, платить за популізм, за те, щоб заплатити тим, хто не готувався і не старався", - сказав він.

При цьому Ковтонюк наголосив, що є механізми скасування реформи, які можуть бути застосовані за наявності консолідованої політичної волі. Зокрема, потрібно буде внести зміни до закону про державні фінансові гарантії (закон про медреформу - ІФ) і закону про держбюджет.

"Це питання ціни, це питання зусиль. Їм, напевно, доведеться змінювати закон для цього, щонайменше закон про бюджет. Але якщо там вже є якась консолідована воля це зробити, я гадаю, що їх це не зупинить. При попередніх двох міністрах не було такої консолідації, міністри не займали якихось явних позицій, тому реформа тривала. Наразі я бачу, що міністр має за собою підтримку", - сказав Ковтонюк.

Водночас він наголосив, що на сьогодні бюджет не має коштів для заявлених міністром Степановим змін, зокрема, засобів на виділення додаткових 11 млрд грн для збільшення зарплати медикам немає.

"Влада прикриватиметься тим, що наразі COVID-19, що ми витрачаємо додаткові ресурси, але поки що не відомо, де взяти додаткові ресурси, і міністру фінансів не відомо, де взяти 11 млрд грн, міністр фінансів теж нічого про це не знає, я з ним говорив, не кажучи вже про 6% ВВП", - сказав Ковтонюк.

Екс-заступник міністра охорони здоров'я вважає, що озвучені Степановим рішення "фактично перетворюють НСЗУ в передавача субвенції".

Він також сумнівається, що такі зміни триватимуть до осені.

"Навіть не потрібно бути міністром фінансів, щоб розуміти, що у нас в квітні економіка впала на 4%, що вона в травні впаде, і все літо падатиме. Там не лише не буде додаткових 11 млрд грн, але, можливо, будуть ще і знімати щось із медицини наприкінці року, щоб виплачувати пенсії. Це все приводи, щоб скасувати реформи", - сказав він.

"Ми можемо говорити про скасування медреформи. За формою це буде НСЗУ, але за фактом НСЗУ буде лише для того, щоб сказати МВФ, донорам, Світовому банку, ми НСЗУ не вбили, реформа, типу, є. Це не перша влада, яка думає, що МВФ дурні. Фактично ми повертаємося до субвенції, адже іншого шляху, яким йшли ми, немає", - наголосив екс-заступник міністра охорони здоров'я.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

У Запоріжжі можуть створити центр реабілітації для понад 2,5 тис. осіб

Із 33 медзакладів НАМН України до роботи в межах ПМГ до кінця року можуть бути готові чотири

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА