16:00 07.05.2020

Парламент України прирівняв померлих медпрацівників у період карантину через COVID-19 до статусу військовослужбовців

2 хв читати
Парламент України прирівняв померлих медпрацівників у період карантину через COVID-19 до статусу військовослужбовців

Верховна Рада на період дії карантину або обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) прирівняла медпрацівників, смерть яких настала внаслідок захворювання на COVID-19, за своїм статусом до військовослужбовця, смерть якого настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювань, пов'язаних із виконанням обов'язків військової служби.

За відповідний законопроект №3376-1 "Про внесення змін до статті 39 закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" (щодо додаткових гарантій прав медичних та інших працівників, зайнятих у сфері захисту населення від інфекційних хвороб, і членів їхніх сімей) у цілому проголосували 340 депутатів.

Ініціатором законопроекту є народні депутати Давид Арахамія, Михайло Радуцький, Галина Третьякова, Вадим Рабінович, Олег Кулініч, Галина Янченко.

У проекті закону наголошується також, що члени сім'ї такого медпрацівника, його батьки та утриманці (визначаються відповідно до Сімейного кодексу України) користуються всіма передбаченими законодавством України правами і гарантіями для членів сім'ї, батьків та утриманців тих військовослужбовців, до статусу яких його планується прирівняти.

Крім того, згідно із законопроектом, держава забезпечує страхові виплати медичним працівникам державних і комунальних закладів охорони здоров'я у разі встановлення групи інвалідності протягом одного календарного року, що настала внаслідок захворювання на коронавірусну хворобу (COVID-19), в розмірі не менше ніж 300 прожиткових мінімумів. Розмір виплати залежить від встановленої групи інвалідності та ступеня втрати професійної працездатності. Страхова виплата призначається і виплачується працівникові протягом одного місяця з дня виникнення права на неї. Розмір і порядок здійснення таких виплат визначає Кабінет Міністрів України.

У разі смерті працівника страхова виплата здійснюється в 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року. Виплата призначається і виплачується разово і в рівних частинах членам сім'ї, батькам та утриманцям померлого медпрацівника протягом одного місяця з дня виникнення права на страхову виплату.

Зазначається також, що справжній закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Його дія поширюється на всі випадки інфікування або смерті внаслідок захворювання на COVID-19 медичних працівників державних і комунальних закладів охорони здоров'я, державних наукових установ, які виконували професійні обов'язки в умовах підвищеного ризику зараження коронавірусною хворобою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА