18:58 07.05.2020

Медзаклади перейшли на нову систему фінансування, зупиняти реформу не можна - думки

2 хв читати
Медзаклади перейшли на нову систему фінансування, зупиняти реформу не можна - думки

Медичні заклади вже перейшли на нову систему фінансування через Національну службу здоров'я України (НСЗУ), тому зупиняти реформу не можна, вважають керівники клінік, що взяли участь у прес-конференції в Києві в середу.

Директор Сумської обласної дитячої лікарні Ігор Змисля, зокрема, зазначив, що попри наявність багатьох невирішених питань, пов'язаних із переходом на нову систему охорони здоров'я, скасування реформи стає неможливим, у відстроченні немає жодного сенсу, оскільки медзаклади вже перейшли на нове фінансування.

"Ми отримали новий принцип фінансування, який тепер працює. Ми почали працювати як підприємства з новими повноваженнями. І це дає змогу вкладати кошти в розвиток", - сказав він.

За словами директора Центру первинної медико-санітарної допомоги №3 Одеси Олени Колоденко, до початку реформи центр отримував 2 млн грн на місяць, а після початку реформи - 2,5 млн грн. Це дало змогу поліпшити матеріально-технічну базу, підвищити зарплату медпрацівникам.

Як зазначила Колоденко, отримати кошти, окрім як з НСЗУ, можна також з інших джерел. "Дуже важливо співпрацювати з департаментом охорони здоров'я, з фінансовим департаментом міськради, щоб формувати наші бюджети та місцеві програми, щоб медична допомога була якісною", - сказала вона.

Головний лікар Вознесенської багатопрофільної лікарні (Миколаївська обл.) Володимир Красьоха вважає, що повернення до фінансування за старою моделлю вигідне тим закладам, які не намагалися створювати відділення, необхідні пацієнтам, зокрема не мають пологових будинків, відділень хірургії, реанімації тощо.

"Неуспішні заклади з неуспішними управлінцями знали, що можуть бути зачинені. Ми говорили їм про це. Ми шукали гранти, міжнародні проекти та інші джерела фінансування. Усіх можливих заходів було вжито для модернізації закладів, збільшення фінансування для купівлі обладнання та збільшення зарплати лікарям. Отримавши кошти, ми виплатили премії працівникам, не чекаючи коштів від держави", - сказав він.

За словами заступника головлікаря Львівської лікарні швидкої допомоги Лесі Кобецької, клініка законтрактувала 14 пакетів медпослуг у рамках програми медичних гарантій.

"Крок назад видається нелогічним. Ми бачили, на що перетворювалися наші медзаклади. Побачили, як медичні працівники почали заробляти, працювати і яким стало медичне оснащення", - сказала вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА