16:31 19.05.2020

СУП закликала ВР ухвалити законопроект про впровадження на фармринку України "положення Болар"

2 хв читати
СУП закликала ВР ухвалити законопроект про впровадження на фармринку України "положення Болар"

Спілка українських підприємців (СУП) закликала народних депутатів підтримати в другому читанні законопроект про ліквідацію штучних бюрократичних бар'єрів і корупціогенних чинників у сфері охорони здоров'я №2429, що впроваджує в Україні так зване положення Болар, яке дозволяє вітчизняним фармкомпаніям подавати заявку на держреєстрацію генеричного лікзасобу до завершення терміну дії патенту на оригінальний препарат.

"СУП вважає проект закону №2429 стратегічним для розвитку фармацевтичної галузі в Україні. Наша бізнес-спільнота звертається до народних депутатів із проханням підтримати законопроект у цілому на найближчому засіданні й дати поштовх для розвитку галузі на сучасному європейському рівні", - зазначило бізнес-співтовариство у зверненні у вівторок.

Законопроект вирішує цілу низку проблем, які створюють корупційні ризики і стримують розвиток галузі, наголосили в бізнес-асоціації. Зокрема, він пропонує гармонізацію вимог патентного законодавства - впроваджує так званне положення Болгар.

"Це дозволить виробникам генеричних ліків займатися розробкою і реєстрацією лікарських засобів до завершення терміну дії патенту на оригінальний препарат. А також прискорить появу ефективних доступних для населення ліків і розвиток вітчизняного виробництва", - пояснили в СУП.

Окрім цього, законопроект дасть змогу стабілізувати ринок донорської крові в Україні, вважають у СУП. "Поточний стан служби крові в країні є катастрофічним - лише п'ять центрів з приблизно 400 мають сучасне обладнання. Законопроект передбачає залучення приватних інвестицій до закладів служби крові з використанням механізмів державно-приватного партнерства - і внутрішніх, і зовнішніх", - зазначили в бізнес-асоціації.

Крім цього, законопроект дозволить створити умови для збільшення обсягів заготівлі плазми крові й виробництва з неї препаратів крові в Україні. "Законопроект №2429 сприятиме забезпеченню внутрішніх потреб медицини у компонентах і препаратах крові, дефіцит яких в світі зростає", - додали в асоціації.

Ухвалення цієї законодавчої ініціативи дасть змогу також скасувати зайві регуляторні бар'єри в торгівлі: вона пропонує виключити сертифікати якості на серію психотропних речовин із переліку документів, необхідних для отримання дозволу на ввезення в Україну. "Цю вимогу пропонується замінити на інформацію про кількісний хімічний склад за показниками специфікації виробника", - пояснили в СУП, додавши при цьому, що вимоги сертифікації в ЄС та інших країнах немає і вона ускладнює імпорт готових лікарських засобів і сировини.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ситуація з туберкульозом залишається складною по всій країні, найбільший рівень захворюваності в п'яти областях

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА