10:34 20.05.2020

Пацієнтські організації закликають звернутися до донорів із проханням про гумпостачання ліків через затримку держзакупівель

2 хв читати
Пацієнтські організації закликають звернутися до донорів із проханням про гумпостачання ліків через затримку держзакупівель

Пацієнтські організації закликають Міністерство охорони здоров'я звернутися до донорських організацій із проханням про гуманітарне постачання лікарських засобів з огляду на затримку закупівель ліків за кошти держбюджету 2020 року.

Про це пацієнтські організації БФ "Пацієнти України", БО "100% Життя", "Діти з гемофілією", а також БФ "Таблеточки" заявляють у відкритому листі міністру охорони здоров'я Максиму Степанову, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна".

"Державні закупівлі ліків за 38 програмами, які фінансують за рахунок державного бюджету України, котрі мали розпочатися в лютому-березні 2020 року, досі не розпочалися. За публічною інформацією ДП "Медичні закупівлі України" (МОЗ), ліки для тяжкохворих пацієнтів почнуть закінчуватися через три місяці", - заявляють пацієнти.

За їхньою інформацією, без ліків уже у вересні залишаться новонароджені з розладами дихання, онкохворі діти, люди, що живуть із ВІЛ. Окрім того, під загрозою переривання щоденного прийому життєво необхідних препаратів можуть виявитися пацієнти з орфанними захворюваннями, пацієнти з гемофілією, з раком крові та іншими важкими хронічними хворобами.

Пацієнтські організації звертають увагу, що "досі не розпочалися закупівлі стентів для лікування інфарктів у майже 40 тис. українців, і лікарні не зможуть надати послуг із безоплатного лікування інфарктів, яке визначено як пріоритетний напрям для системи охорони здоров'я".

Автори листа також наголошують, що "суспільно важливої інформації про наявність закуплених державою ліків і медичних засобів за всіма нозологіями не оприлюднюють, що робить все більш складними зусилля пацієнтських організацій у пошуку додаткового фінансування на ліки для пацієнтів, які можуть померти від переривання лікування".

"У бюджеті 2020 року заплановано історичний максимум фінансування програми державних закупівель ліків - 9,8 млрд грн. Ці бюджетні кошти не використовують, старт тендерних процедур заблокований п'ять місяців, уже два з яких ви керуєте міністерством", - нагадують пацієнти міністру охорони здоров'я.

Вони також зазначають, що держпідприємство МОЗ та міжнародні організації не можуть розпочати закупівель, доки МОЗ не ухвалить вісім наказів, проекти яких розроблені і передані до Міністерства охорони здоров'я, і не підпише договору з визначеними постановою Кабміну міжнародними організаціями.

"Якщо закупівельні процедури розпочнуться завтра, що неможливо, перші препарати можуть приїхати до пацієнтів тільки в першій половині 2021 року, тому що процедури закупівель тривають від двох до чотирьох місяців, також необхідний час на постачання і виробництво для частини ліків", - заявляють пацієнтські організації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА