08:21 03.06.2020

НСЗУ не отримувала від МОЗ жодних орієнтирів і завдань щодо перерахунку тарифів на медпослуги в рамках ПМГ

3 хв читати
НСЗУ не отримувала від МОЗ жодних орієнтирів і завдань щодо перерахунку тарифів на медпослуги в рамках ПМГ

Національна служба здоров'я України (НСЗУ) не отримувала від Міністерства охорони здоров'я жодних завдань щодо перерахунку тарифів на медпослуги в рамках програми медичних гарантій (ПМГ), повідомила журналістам у вівторок в.о. глави НСЗУ Оксана Мовчан.

"Жодних орієнтирів або завдань, яким чином міністр (охорони здоров'я - ІФ) бачить інші пріоритети, що саме ми повинні перерахувати, завдань не було. Інформації щодо збільшення фінансування, так, щоб ми могли збільшувати одні тарифи, не забравши гроші з інших медустанов, також немає. У нас є тільки збільшене фінансування для лікування пацієнтів з COVID-19 або підозрою на COVID-19", - сказала вона журналістам у вівторок після завершення співбесід міністра охорони здоров'я Максима Степанова з частиною кандидатів на посаду глави НСЗУ.

Мовчан зазначила, що тарифи на медпослуги розраховуються на основі декількох орієнтирів, зокрема, пріоритетність надання медпослуг за певними нозологіями, обсягом бюджетного фінансування, які можуть дати на систему охорону здоров'я, а також наявної медичної інфраструктури.

"Коли хтось говорить, що потрібно перерахувати тарифи, то потрібно дати якісь пояснення, яким чином потрібно цей перерахунок зробити, для чого і дати якийсь орієнтир. Якщо МОЗ захоче змінити пріоритети, воно повинно дати інформацію, це буде сім пріоритетів або п'ять, але інших. Від нього повинна надійти така інформація", - сказала вона.

Мовчан підкреслила, що "від МОЗ був єдиний запит, щоб ми перерахували бюджети медустанов відповідно до того фінансування, яке у них було в минулому році з центрального бюджету".

"Ми це зробили, це дуже нескладне математичне завдання, ми розрахували і проіндексували на інфляцію. Ця інформація у міністра є вже понад місяць", - сказав вона.

При цьому Мовчан підкреслила, що пакет з COVID-19 не змінив балансу розподілу коштів усередині ПМГ, оскільки на нього було виділено додаткові кошти.

Коментуючи підстави для розрахунку тарифу на породіль, який належить до пріоритетних послуг, Мовчан зазначила, що "пологи коштують 8 тис. грн".

У свою чергу, екс-глава НСЗУ Олег Петренко зазначив, що "тарифи були пораховані на основі вхідних даних про обсяги наданих медичних послуг".

"Ці тарифи сплачуються не за окрему послугу, а за слот послуг, які контактують. Медзаклади враховують всі, що туди входить, згідно специфікацій і умов закупівлі", - сказав він.

Коментуючи методику розрахунку тарифів на медпослуги інфекційних лікарень, Петренко підкреслив, що "це міф, що начебто НСЗУ не розрахувала потенційну можливість виникнення проблем інфекційної лікарні".

"Тариф, розрахований для інфекційних лікарень, це базовий терапевтичний тариф з коефіцієнтом, якщо я правильно пам'ятаю, за інтенсивність. Він ґрунтувався на тому обсязі послуг, які вони (інфекційні лікарні - ІФ) надавали. Ми законтрактували той обсяг послуг, який інфекційні лікарні традиційно надавали протягом останніх трьох років", - сказав він.

За словами Петренка, досвід боротьби з COVID-19 показав, найбільш ефективно працювали з пацієнтами з COVID-19 опорні лікарні інтенсивного лікування.

"Ми всі повинні бути готові до того, що не окремі інфекційні лікарні колись при наступних випадках будуть форпостом, а ті лікарні, які вміють працювати з COVID-19, лікарні з наявністю доступу до інтенсивної терапії, апаратів ШВЛ повинні дуже швидко перетворюватися в лікарні, які надаватимуть ці послуги, а ми їх сплатимо з додаткових коштів", - сказав він.

Петренко підкреслив, що "епідемії і будь-які ситуації, які виникають ургентно, вимагають додаткового реагування, не є предметом ПМГ, яка базується на історичних даних".

"Це інше регулювання. Боротьба з епідеміями відбувається за рахунок окремих державних програм", - наголосив він.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

У Запоріжжі можуть створити центр реабілітації для понад 2,5 тис. осіб

Із 33 медзакладів НАМН України до роботи в межах ПМГ до кінця року можуть бути готові чотири

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА