11:27 23.06.2020

Онлайн-торгівля ліками має бути чітко регламентована на основі європейського законодавства - думка

3 хв читати
Онлайн-торгівля ліками має бути чітко регламентована на основі європейського законодавства - думка

 Онлайн-торгівля ліками має бути чітко регламентована на основі європейського законодавства, вважає директор зі зв'язків з держорганами АТ "Фармак" Євгенія Піддубна.

"Для того щоб усі питання про онлайн-торгівлю ліками були зняті, треба розробити (чи взяти за основу один із наявних) проект змін до Ліцензійних умов, який чітко регламентуватиме процес такої торгівлі в Україні на основі європейського регулювання та практичного досвіду", - сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна" в кулуарах круглого столу на тему дистанційної торгівлі лікарськими засобами, що відбувся минулого тижня в Києві.

Піддубна зазначила, що "питання про врегулювання дистанційної торгівлі лікарськими засобами є на порядку денному вже не перший рік".

"За цей час було розроблено низку відповідних ініціатив у різних варіаціях і проведено чимало обговорень на рівні бізнесу та влади. Питання це комплексне, адже йдеться про здоров'я людей. Тому під час його розгляду та ухвалення рішення слід орієнтуватися на світовий і насамперед європейський досвід", - сказала вона.

Піддубна нагадала, що в країнах ЄС початок розвитку онлайн-торгівлі безрецептурних лікарських засобів припав на 2000 рік. Більшість країн-членів ЄС надала можливість стаціонарним аптекам здійснювати онлайн-торгівлю безрецептурними препаратами і визначила перелік вимог, якого мають дотримуватися такі аптеки.

"У деяких країнах дозволено онлайн-торгівлю рецептурними препаратами за рахунок розвиненої системи електронного рецепту, зокрема в Швеції, Естонії, Фінляндії, Німеччині. Звісно, в Україні ще дуже рано говорити про торгівлю ліками, які відпускають за рецептом", - вважає вона.

Водночас експерт наголосила, що "нелегальна торгівля ліками в мережі інтернет в Україні, на жаль, існує".

"Через цей канал нині реалізують найчастіше фальсифіковані та неякісні ліки, порушуються правила перевезення та зберігання, температурний режим. Врегулювання і контроль у цьому сегменті на державному рівні, а також надання стаціонарним аптекам можливості авторизуватися в державному реєстрі та мати відповідну позначку на сайті, у поєднанні з відповідною освітньою піар-кампанією, дасть змогу мінімізувати наявні ризики", - сказала вона.

Піддубна наголосила, що дистанційна торгівля лікарськими засобами дуже затребувана найменш мобільними категоріями населення, зокрема пацієнтами з хронічними захворюваннями, громадянами похилого віку. Крім того, опція дистанційної торгівлі може бути затребувана пацієнтами, що проживають у віддалених районах і сільських населених пунктах, де немає стаціонарних аптек.

Водночас експерт зазначила, що дозвіл дистанційної торгівлі лікарськими засобами містить низку ризиків. "Виходячи з досвіду країн ЄС ми бачимо ризики, пов'язані з недотриманням умов зберігання та перевезення лікарських засобів, нелегальним обігом і фальсифікованими препаратами, а також відсутністю можливості отримати консультацію фармацевта", - сказала вона.

Піддубна наголосила, що нівелювати ці ризики може практика ЄС, що передбачає, зокрема, надання ліцензії на онлайн-торгівлю лікарськими засобами лише тим суб'єктам господарювання, які мають стаціонарні аптечні заклади.

Водночас вона зазначила, що оператори поштового зв'язку, які здійснюють доставку лікарських засобів безпосередньо споживачу, мають дотримуватися низки обов'язкових вимог, зокрема щодо наявності відповідних умов під час транспортування, дотримання температурних режимів та термінів доставки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА