19:53 26.06.2020

ПМГ у рамках медреформи дозволить актуалізувати питання дотримання стандартів і якості медпослуг

2 хв читати
ПМГ у рамках медреформи дозволить актуалізувати питання дотримання стандартів і якості медпослуг

Програма медичних гарантій (ПМГ) у рамках реформування системи охорони здоров'я дозволить актуалізувати питання дотримання стандартів і якості медичних послуг, вважає в.о. голови Національної служби здоров'я України (НСЗУ) Оксана Мовчан.

"У рамках ПМГ у нас з'явився опис медпослуги, ми починаємо рухатися в бік стандартів. Стандарти надання медпослуг є невід'ємною частиною контрактів, за дотриманням яких стежить НСЗУ. Це дозволяє говорити про дотримання стандартів і якості допомоги для пацієнтів. Наприклад, щоб людину з підозрою на інфаркт або на COVID-19 привезли до медзакладу, де буде відповідне обладнання і лікарі відповідної кваліфікації зможуть йому допомогти", - сказала вона на відеоконференції в п'ятницю.

Мовчан також наголосила на важливості реальної і об'єктивної статистики про обсяги наданих медпослуг, яка надається медустановами.

"У нас введена електронна статистика, це означає, що ми дуже уважно ставимося до даних, які вводяться в систему eHealth. Не потрібно вводити цифру 100, якщо вона насправді сім. Чесна статистика - це чесні оплати, це кінець історичним бюджетам, ні до чого не прив'язаних", - сказала вона.

Мовчан підкреслила, що завдяки впровадженню уніфікованої системи кодування НСЗУ отримує інформацію про обсяг послуг, які надає медустанова.

Крім того, підключення медустанови до eHealth і контакти, які вони укладають з НСЗУ, дають інформацію про стан медмережі. "Фактично проведена інвентаризація медзакладів, ми знаємо, скільки їх, що там за обладнання, які фахівці там працюють", - пояснила вона, підкресливши, що вся ця зведена інформація дозволяє НСЗУ, клінікам і їх власникам будувати майстер-плани розвитку мережі.

Зі свого боку, заступник директора Південного міжрегіонального департаменту НСЗУ Дмитро Самофалов також наголосив на важливості правильної маршрутизації пацієнта.

"Одне з основних питань якісної медичної допомоги - це питання маршруту пацієнтів. Маршрути пацієнта з інфарктом були збудовані вже два роки тому, пацієнтів з інсультом - минулого року. Наявність актуальних маршрутів гарантує, що пацієнт отримає медичну допомогу в повному обсязі, а медзаклад отримає гроші за відповідний пакет", - сказав він.

Як повідомлялося, НСЗУ пропонує виділити 240 млрд грн на фінансування ПМГ в 2021 році, що становить приблизно 6% ВВП, і ще 67 млрд грн - на лікування пацієнтів з підтвердженим COVID-19 або підозрою на нього.

НСЗУ подала свої пропозиції і розрахунки щодо фінансування ПМГ в МОЗ.

Згідно з проектом, збільшення обсягу відбудеться не тільки за рахунок збільшення тарифів, але і за рахунок розширення переліку послуг, зокрема з реабілітації і паліативу, а також за рахунок впровадження нових пакетів медпослуг і розширення програми реімбурсації.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА