15:01 27.07.2020

Україна не зможе забезпечити себе вітчизняними тестами на COVID-19 через їх недостатню якість - "Сінево"

3 хв читати
Україна не зможе забезпечити себе вітчизняними тестами на COVID-19 через їх недостатню якість - "Сінево"

Україна не зможе забезпечити себе вітчизняними тестами на COVID-19 через їх недостатню якість, проте глобальний дефіцит реагентів для проведення тестів на коронавірус стримує збільшення обсягів ПЛР-тестування для діагностики захворювання, вважає комерційний директор "Сінево" Микола Скавронський.

"Сьогодні не лише в Україні, а й у всьому світі існує дефіцит реагентів на дослідження з COVID-19. У цій ситуації світові виробники реагентів спочатку забезпечують свої локальні ринки й лише тоді починають постачати їх в інші країни. При цьому спочатку постачання здійснюються в розвиненіші країни, а вже після цього решті. Враховуючи, що Україну у світі вважають країною третього світу, тільки після того, як усі більш розвинені країни будуть забезпечені, ці тест-системи зможуть дійти до нас", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами Скавронського, зокрема, "Сінево" кілька місяців тому зробила замовлення на реагенти й додаткове устаткування для ПЛР-досліджень на COVID-19 американській компанії Abbott, але поки що "так нічого і не поставили".

Водночас Скавронський повідомив, що в Україні є кілька виробників, які випускають реагенти.

"Ці тест-системи вітчизняного виробництва в рази дешевші, ніж імпортні. Але з рівнем американських, німецьких або швейцарських виробників, які є визнаними у світі, українські тест-системи конкурувати, на жаль, не можуть", - констатував він, при цьому додавши, що вітчизняні тест-системи можуть конкурувати лише з російськими.

"Але навіть і в цьому випадку з великою часткою імовірності українські тест-системи програватимуть російським, оскільки всі основні радянські центри з біомолекулярних розробок після розвалу СРСР залишилися в Росії. При цьому конкурувати українські тест-системи з російськими можуть тільки в Україні, оскільки на ринки, які своїми реагентами покривають російські виробники, українські реагенти фактично не допускаються", - сказав він.

Скавронський також сумнівається в експортному потенціалі вітчизняних виробників тест-систем на COVID-19.

"Те, що робиться в Україні, розраховано виключно на споживання усередині країни. Фактично в нас навіть немає експортного потенціалу для цієї продукції. На сьогодні в країні немає передумов для появи чого-небудь конкурентного в цій галузі", - сказав він.

Коментуючи можливості значного збільшення обсягів тестування і проведення скринінгових тестувань на COVID-19, Скавронський зазначив, що застосування для цього методики пулінгу дасть позитивний ефект лише в разі використання автоматичного обладнання.

"Річ у тому, що на автоматичному обладнанні технологія пулінгу абсолютно безпечна. Якщо всі завдання виконує робот, точність тесту буде така сама, як і під час проведення досліджень за іншими методиками. Але це стосується тільки автоматичного обладнання, де виключений людський чинник. А якщо аналізи на багатьох етапах виконуються вручну, як це вимушено відбувається в українських державних лабораторіях, ця технологія становить додаткові ризики у вигляді можливості людської помилки", - сказав Скавронський.

Медична лабораторія "Сінево Україна" входить до європейської мережі лабораторій Synevo, є частиною медичного холдингу Medicover. Першу лабораторію в Україні було відкрито в 2007 році в Києві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА