13:22 05.08.2020

МОЗ має намір урегулювати питання з фінансуванням eHealth

2 хв читати
МОЗ має намір урегулювати питання з фінансуванням eHealth

Міністерство охорони здоров'я має намір урегулювати питання з фінансуванням системи електронної охорони здоров'я (eHealth), повідомив заступник міністра Ярослав Кучер.

"Ми стабілізували центральний компонент (системи eHealth - ІФ). Ми зробили певні кроки для забезпечення фінансування (системи електронної охорони здоров'я - ІФ)", - сказав він на брифінгу в середу.

При цьому Кучер наголосив на ефективності співпраці з Національною службою здоров'я України (НСЗУ).

"Я хочу подякувати за співпрацю НСЗУ, яка все-таки знайшла можливості для того, щоб ми не затягували цей процес. Це наше спільне питання, і я радий, що в нас налагодилася в цьому співпраця", - сказав він.

Кучер також повідомив, що МОЗ провело наради з медичними інформаційними системами (МІС), зокрема, для розробки концепції розвитку системи електронної охорони здоров'я.

"Ми провели низку зустрічей з нашими партнерами - МІС - щодо напрацювання спільного бачення їх розвитку. Від них багато залежить у цій сфері. Ми домовилися підписати спільний меморандум, яким задекларуємо спільне бачення розвитку ІТ у медичній сфері", - сказав заступник міністра.

За словами Кучера, нині активно розробляється концепція eHealth, "яку, на жаль, не зробили раніше попередні команди".

Як повідомлялося, від початку запуску другого етапу медреформи (з 1 квітня 2020 року) в роботі системи електронної охорони здоров'я фіксувалися затримки. НСЗУ заявила, що для безперебійної системи потрібне дофінансування потужностей дата-центру, що було враховано під час підготовки бюджетного запиту на 2020 рік. Проте, за інформацією Нацслужби, МОЗ надало на ці потреби лише 9 млн грн, що становить близько чверті необхідного обсягу фінансування.

За інформацією НСЗУ, нині система електронної охорони здоров'я містить дані про більше ніж про 30 млн пацієнтів, реєстри з 5,38 тис. медзакладів, близько 300 тис. медпрацівників. Щодня в системі створюється близько 650 тис. медичних записів. Щогодини до центральної бази даних надходить 2,5 млн запитів.

Фінансування, необхідне для розвитку і безперебійної роботи ЕСОЗ, становить 104,2 млн грн. З них 50,3 млн грн - на розробку нового функціоналу, 25,1 млн грн - на адміністрування системи, 28,8 млн грн - на фінансування дата-центру.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

Актуальні тенденції попиту на фармринку відображають зміни потреб населення через війну - думка

Genmab купує розробника протиракових препаратів ProfoundBio за $1,8 млрд

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА