15:58 13.08.2020

Вітчизняні фармвиробники готові відновити виробництво вакцин в Україні за умови держзамовлення

2 хв читати
Вітчизняні фармвиробники готові відновити виробництво вакцин в Україні за умови держзамовлення

Вітчизняні фармацевтичні виробники висловили готовність відновити виробництво вакцин в Україні за умови формування державного замовлення на їх закупівлю.

Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" голова Асоціації "Виробники ліків України" (АВЛУ) Петро Багрій, про можливість відновлення такого виробництва йшлося на низці зустрічей із представниками провідних фармвиробників, що відбулися в Міністерстві охорони здоров'я за останній час.

"Якщо є на сьогодні з боку держави інтерес, то вітчизняні фармвиробники готові це зробити", - сказав він.

Багрій наголосив, що стимулом для відновлення виробництва вакцин в Україні може стати, зокрема, державна гарантія закупівлі вакцин у вітчизняних компаній згідно з календарем щеплень на 3-5 років. Водночас голова АВЛУ зазначив, що власна розробка вакцин може зайняти занадто багато часу, тому реальнішим механізмом такого відновлення може стати партнерство українських фармкомпаній із провідними світовими виробниками вакцин і надання їм виробничих майданчиків.

"На сьогодні тривають такі переговори, вітчизняні компанії готові розгорнути виробництво цих вакцин в Україні на своїх площах, які мають міжнародні сертифікати та новітнє обладнання. Це механізм контрактного виробництва, коли провідний світовий виробник надає технологію, а вітчизняна компанія забезпечує якісний виробничий процес", - сказав він.

Багрій вважає, що такий механізм може бути особливо актуальним на сьогодні, оскільки у світі відзначається дефіцит виробничих потужностей для виробництва вакцин. При цьому голова АВЛУ наголосив, що такий механізм також може бути реалізований для виробництва вакцини від COVID-19.

"Ми ведемо такі переговори з міжнародними компаніями на предмет готовності виробляти вакцину та продавати її в Україні, наприклад, коли у міжнародній компанії власні потужності зайняті під виробництво для інших країн і не вистачає потужностей для виробництва вакцини для України", - уточнив він, додавши, що вироблені у такий спосіб в Україні вакцини можуть бути реалізовані, зокрема, на ринках пострадянських країн.

За словами Багрія, такий механізм організації виробництва вже використовує українська фармакологічна компанія "Фармак", виробляючи інсуліни у партнерстві з компанією Eli Lilly.

"У таких проектах дуже важлива якість, вона має визначальне значення", - сказав голова АВЛУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА