18:03 26.08.2020

Майже 90% усіх спалахів інфекційних захворювань пов'язані з продуктами харчування - Ляшко

2 хв читати
Майже 90% усіх спалахів інфекційних захворювань пов'язані з продуктами харчування - Ляшко

 Майже 90% усіх спалахів інфекційних захворювань пов'язані з продуктами харчування, вважає заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

"Майже 90% усіх спалахів інфекційних захворювань пов'язані з продуктами харчування, відвідуванням підприємств громадського харчування, переробними цехами", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Ляшко зазначив, що після ліквідації або реформування санітарно-епідеміологічних станцій дискусії були навколо того, що один і той самий бізнес перевіряють різні служби.

"Зокрема, такий собі м'ясопереробний цех перевіряли і санстанція, і ветеринарна інспекція, захист прав споживачів. І була величезна проблема в подальшому: як ти не старайся, все одно виникає певний дисбаланс реагування на спалахи та епідемії", - сказав він.

Ляшко нагадав, що, відповідно до моделі, котра діяла до 2014 року, санепідслужба могла ухвалити рішення про обмежувальні протиепідемічні заходи.

"Нині проблема в тому, що епідеміолог не може локалізувати спалах. Раніше епідеміологи в системі СЕС виходили і локалізовувати спалахи за принципом епіднагляду: знайшли хворого, встановили збудника, знайшли причину, знайшли шлях передання, знайшли місце, запобігли розповсюдженню хвороби - закрили заклад. Але сьогодні епідеміолог не може самостійно прийняти рішення про локалізацію, фактично про закриття об'єкта", - сказав він.

Водночас Ляшко зазначив, що спалахи захворювання на COVID-19 не пов'язані з продуктами харчування, але пов'язані з місцем масового скупчення людей.

"Ми бачимо велику кількість спалахів коронавірусної хвороби, пов'язаних, наприклад, із весіллями. Масові зібрання людей заборонені, але чомусь у закладах громадського харчування відбуваються банкети на 200-250 осіб. Ми зобов'язані дотримуватися протиепідемічних вимог, якщо не хочемо знову загнати країну в жорсткий карантин, коли закривають усе, всі мають сидіти вдома і вводиться надзвичайна ситуація", - сказав він.


Повний текст інтерв'ю Ляшка буде розміщено на головній сторінці агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА