07:48 19.09.2020

МОЗ оновив стандарт надання допомоги при Covid-19

2 хв читати
МОЗ оновив стандарт надання допомоги при Covid-19

Міністерство охорони здоров'я України оновило стандарт надання допомоги при Covid-19, який обов'язковий для виконання всіма медпрацівниками, які надають допомогу пацієнтам з коронавірусом, повідомили у відомстві.

"Новий стандарт надання медичної допомоги при коронавірусній хворобі, розроблений із урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я. Тобто, це ті заходи і алгоритми, які покликані поліпшити ситуацію", - повідомив головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Як повідомляється, до особливостей нового стандарту належать:

- Основним методом тестування є полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР). Як попереднє скринінгове обстеження дозволено використовувати тест на визначення антигену SARS-CoV-2. Даний тест показує результат вже за 30 хвилин і не вимагає передачі зразка до високотехнологічної вірусологічної лабораторії, тобто вводиться швидке тестування на визначення антигенів Covid-19.

- Додатковий метод діагностики - тестування ІФА (імуноферментний аналіз) робиться тим, у кого ПЛР негативний, але є клінічні симптоми, а також використовується для скриніногового тестування медиків, педагогів, силовиків.

У МОЗ виділили категорії людей, яким ПЛР потрібно робити обов'язково:

- пацієнтам, які мають клінічні симптоми гострої респіраторної вірусної інфекції та яким не робили скринінговий тест на антиген або такий тест був позитивний;

- пацієнтам з позагоспітальною пневмонією;

- контактним особам, у разі появи симптомів, які не виключають коронавірусної хвороби.

Крім того, за словами Ляшка, стандартом оновлені критерії для госпіталізації хворого з коронавірусом до стаціонарного відділення і завершення амбулаторно-поліклінічного лікування.

"До категорії одужалих будуть відносити людей, у яких відсутні клінічні прояви гострого респіраторного захворювання протягом 3 днів, вважаючи з 10 дня від дати появи симптомів без лабораторного обстеження", - йдеться в повідомленні.

Новою редакцією чітко визначено, коли пацієнт уже є неконтагіозним (не виділяє збудника) і не становить загрози для оточуючих: після 10 днів лікування, при негативному результаті методом ПЛР; при відсутності клінічних проявів гострого респіраторного захворювання протягом 3 днів вважаючи з 10 дня від дати появи симптомів без лабораторного обстеження.

Також визначено особливості завершення самоізоляції осіб, які були в контакті з хворим: контактні особи підлягають самоізоляції на 14 днів від останнього контакту з підтвердженим або ймовірним випадком і завершують самоізоляцію без додаткових лабораторних досліджень; контактні особи можуть припинити самоізоляцію при отриманні негативного результату тестування на SARS-CoV-2 методом ПЛР, відібраного не раніше 8 дня останнього контакту з пацієнтом, хворим на COVID-19.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

У Запоріжжі можуть створити центр реабілітації для понад 2,5 тис. осіб

Із 33 медзакладів НАМН України до роботи в межах ПМГ до кінця року можуть бути готові чотири

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА