19:19 07.10.2020

Україна закуповуватиме лише надійні вакцини, які пройшли всі стадії клінічних випробувань - Степанов

2 хв читати
Україна закуповуватиме лише надійні вакцини, які пройшли всі стадії клінічних випробувань - Степанов

Україна закуповуватиме лише надійні вакцини, які пройшли всі стадії клінічних випробувань, тривають переговори з міжнародними компаніями, повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

"За кордоном наразі тривають клінічні дослідження 41 вакцини-кандидата від COVID-19, із яких 10 перебувають на завершальній стадії клінічних випробувань. Наразі ми активно ведемо переговори щодо закупівлі вакцини з міжнародними компаніями", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

Степанов зазначив, що головна вимога України до вакцини полягає в тому, щоб "ця вакцина насамперед була ефективною та безпечною, тобто, щоб була завершена третя фаза клінічних випробувань, де буде доведено її ефективність, безпеку, а також виявлено побічні ефекти".

"Такі дослідження проводяться серед великої групи (сотні або тисячі) пацієнтів із захворюваннями, які має лікувати препарат. Важливо, щоб було надано дозвіл на маркетинг (Marketing authorisation) - допуск препарату на ринок", - сказав він.

Степанов наголосив, що уряд України отримав право на подачу заявки для отримання вакцини від коронавірусу за механізмом COVAX.

Участь у цьому механізмі означає, що країна отримає вакцини в обсязі, який дасть змогу провести щеплення майже 20% населення.

"Для України це становить майже 8 млн доз", - уточнив Степанов.

COVAX - це глобальна ініціатива, спрямована на забезпечення доступу до ефективної вакцини від коронавірусу для всіх країн. Ініціатива передбачає, що вакцину насамперед отримають групи ризику, люди із захворюваннями (цукровий діабет, серцево-судинні захворювання), медпрацівники, педагоги.

Як повідомлялося, в ініціативі ВООЗ та Глобального альянсу з вакцин та імунізації (GAVI) COVAX беруть участь понад 170 країн.

Водночас Білий дім 2 вересня заявив, що США не братимуть участі у цьому механізмі, оскільки ця ініціатива пов'язана з ВООЗ. Про відмову приєднатися до ініціативи COVAX у середині вересня також заявила Москва.

"COVAX - це глобальна ініціатива доступу до вакцини, там чітко прописано, що вакцину отримають 20% населення (майже 8 млн доз для України). Насамперед отримають вакцину групи ризику, люди із захворюваннями (цукровий діабет, серцево-судинні захворювання), медпрацівники, педагоги", - сказав глава МОЗ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА