19:52 15.10.2020

Комітет здоров'я нації підтримав законопроект про систему громадського здоров'я та створення компетентного органу у сфері громадського здоров'я

2 хв читати
Комітет здоров'я нації підтримав законопроект про систему громадського здоров'я та створення компетентного органу у сфері громадського здоров'я

Парламентський комітет здоров'я нації, меддопомоги та медичного страхування рекомендував до розгляду в першому читанні законопроект про систему громадського здоров'я (№4142), що передбачає створення компетентного органу у сфері громадського здоров'я.

Відповідне рішення комітет ухвалив на засіданні в четвер.

Представляючи законопроект, заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко повідомив, що законопроект передбачає побудову єдиної вертикалі громадського здоров'я від національного до місцевого рівня, яка буде, зокрема, здатна швидко реагувати на настання надзвичайних подій у системі громадського здоров'я, включно з відповідями на спалахи захворювань, епідемії та аварії різного походження.

Структура пропонованої моделі передбачає створення на національному рівні уповноваженого органу у сфері громадського здоров'я.

"Він може створюватися і з так званого нуля, і на базі наявних структур, що мають статус центрального органу виконавчої влади. Цей уповноважений орган у сфері громадського здоров'я підпорядкований Кабміну, а його діяльність спрямовує і координує міністр охорони здоров'я. Керівник уповноваженого органу стає і виконує повноваження головного державного санітарного лікаря України", - сказав Ляшко.

За його словами, законопроект передбачає, що на регіональному рівні буде створено територіальні управління уповноваженого органу, а керівник територіального управління буде головним державним санітарним лікарем відповідної адміністративної території.

Крім того, законопроект передбачає створення мережі центрів з контролю та профілактики захворювань, які будуть утворені на базі лабораторних центрів, а також регіональних центрів громадського здоров'я, які почали створюватися в рамках формування системи громадського здоров'я.

Центри контролю та профілактики захворювань на регіональному рівні підпорядковуватимуться територіальному органу уповноваженого органу у сфері громадського здоров'я.

Законопроект передбачає, що Центр громадського здоров'я збереже свій функціонал і експертизу та увійде до нової системи як державна установа.

Передбачається, що фінансування нової системи здійснюватиметься за кошти державного бюджету, заплановані на видатки на державні програми громадського здоров'я, також додатково передбачено можливість залучення коштів місцевих бюджетів, призначених на фінансування місцевих програм громадського здоров'я.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА