20:19 27.10.2020

Велика кількість хибнонегативних ПЛР-тестів на COVID-19 може бути викликана не лише методикою дослідження, а й іншими факторами

3 хв читати
Велика кількість хибнонегативних ПЛР-тестів на COVID-19 може бути викликана не лише методикою дослідження, а й іншими факторами

Велика кількість хибнонегативних ПЛР-тестів на COVID-19 може бути викликана не лише методикою дослідження, а й низьким вірусним навантаженням, невисокою чутливістю конкретної тест-системи, порушеннями під час взяття, зберігання і транспортування біоматеріалу, вважає генеральний директор медичної лабораторії "Діла" Олексій Бабич.

"Майже 80% помилок і недостовірних результатів під час лабораторних досліджень відбувається через порушення так званого переданалітичного етапу, тобто того, як, чим, коли і де медичний працівник бере біоматеріал", - сказав він.

Бабич зазначив, що часто хибнонегативні результати можуть бути отримані, якщо "медсестра просто змащує передні дужки зіва ватним шпателем, на якому вірус не утримується або утримується, але потім не віддається у збагачувальне середовище ПЛР-лабораторії, в таких випадках вірус ніби і є, але ми не можемо його дістати".

"Для достовірного ПЛР-тесту мають бути хороші витратні матеріали та якісне взяття біоматеріалу і з носоглотки, і з зіву, тобто з двох точок, незважаючи на те, що це не дуже приємно. Якщо ці правила порушуються, може бути, що 30% випадків COVID-19 із клінічною картиною показують негативний результат", - сказав він.

Крім того, Бабич наголосив, що "багато що залежить від того, на який день беруть аналіз".

"Аналіз може бути взятий вже тоді, коли вірус опуститься в нижні дихальні шляхи, і в зіві його вже немає або він є в дуже невеликій дозі", - сказав він.

За словами Бабича, на достовірність тестів також впливає чутливість реагентів, на яких проводиться тестування. "У березні в різних літературних джерелах з'являлася інформація про те, що на 1-7 день захворювання лише 70% хворих мали позитивний результат ПЛР. З цього часу багато що змінилося. Я думаю, що такі високі цифри хибнонегативних тестів, які бачать наразі, пов'язані, найімовірніше, з порушенням взяття біоматеріалу. Але у будь-якому випадку, 30% - це дуже високий відсоток. Я вважаю, що тут питання не лише в методиці ПЛР-тестування, а й, найімовірніше, у неякісному відборі біоматеріалу", - сказав він.

Бабич наголосив, що "інформацією про 30% (хибнонегативних тестів - ІФ) ми дискредитуємо методику ПЛР-дослідження, але на сьогодні іншої методики, яка була б настільки точною і рекомендованою ВООЗ та CDC, у світі немає. Підвищує точність діагностики комбінація ПЛР-дослідження і дослідження наявності антитіл до COVID-19", - сказав він.

У свою чергу в Національній службі здоров'я України (НСЗУ) агентству "Інтерфакс-Україна" повідомили, що оплата за лікування пацієнтів із COVID-19 надходить не лише за підтверджені ПЛР-тестом випадки, а й за лікування пацієнтів із підозрою на захворювання.

Як повідомлялося, міністр охорони здоров'я Максим Степанов під час прес-брифінгу в Києві у вівторок повідомив, що у 30% пацієнтів із явними ознаками коронавірусної інфекції ПЦР-тест на COVID-19 буде негативним.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА