16:00 14.12.2020

Медпослуги у I кварталі 2021 року не зможуть фінансуватися через незатвердження порядку реалізації ПМГ на 2021 рік - НСЗУ

2 хв читати
Медпослуги у I кварталі 2021 року не зможуть фінансуватися через незатвердження порядку реалізації ПМГ на 2021 рік - НСЗУ

Надання медичних послуг у рамках програми медичних гарантій (ПМГ) у першому кварталі 2021 року не зможе фінансуватися через незатвердження порядку реалізації ПМГ на 2021 рік.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в Національній службі здоров'я України (НСЗУ), через те, що досі порядок реалізації ПМГ на 2021 рік не затверджений урядом, Національна служба здоров'я України (НСЗУ) не може продовжити дію договорів із медичними закладами на перший квартал 2021 року.

"Чинний порядок, затверджений постановою №65 від 5 лютого 2020 року, який регулює реалізацію ПМГ, діє до кінця 2020 року. Щоб НСЗУ продовжила виплачувати клінікам кошти, дію договорів із медичними закладами має бути продовжено з 1 січня 2021 року до 1 квітня, доки не набуде чинності нова ПМГ. Щоб у НСЗУ з'явилися підстави продовжити такі договори, необхідно затвердити постанову про продовження на перший квартал 2021 року дії постанови №65", - пояснили в НСЗУ.

Нацслужба подала до Міністерства охорони здоров'я проект відповідної постанови уряду ще 17 листопада, але цей проект досі не поданий до секретаріату Кабміну і, відповідно, не може бути розглянутий і затверджений урядом, повідомили в НСЗУ.

Отже, на сьогодні НСЗУ не має правових підстав продовжити договори із закладами, термін дії яких закінчується 31 грудня 2020 року і не має правових підстав оплачувати медичні послуги, які надаватимуть медзакладами з 1 січня 2021 року.

"Це стосується всіх медзакладів в країні, зокрема, які надають допомогу пацієнтам із COVID-19. Це може призвести до фінансової кризи в закладах охорони здоров'я у всій країні", - попередили в НСЗУ.

Проблема неможливості фінансувати також торкнеться програми реімбурсації "Доступні ліки" і викличе соціальну напругу, і серед пацієнтів, і серед медпрацівників, наголосили в НСЗУ.

Поданий Нацслужбою до МОЗ проект постанови передбачає продовження дії порядку реалізації ПМГ у 2020 році до 31 березня 2021 року, визначення порядку реімбурсації лікарських засобів, а також внесення змін до порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на реалізацію ПМГ затвердженою постановою Кабміну №1086 від 24 грудня 2019 року.

У НСЗУ відзначили гостру необхідність якнайшвидше вжити всіх необхідних заходів для затвердження відповідної постанови.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА