11:24 18.12.2020

До пацієнта в критичному стані "швидка" має приїхати за 10 хвилин - МОЗ

2 хв читати
До пацієнта в критичному стані "швидка" має приїхати за 10 хвилин - МОЗ

Кабінет Міністрів України постановою затвердив підходи до організації надання екстреної меддопомоги, встановивши принцип пріоритетних станів, повідомила заступник міністра охорони здоров'я Ірина Садов’як під час прес-брифінгу в Києві в п'ятницю.

За її словами, цільовий час приїзду бригади екстреної медичної допомоги визначатиметься не за територіальною приналежністю, а за пріоритетними станами пацієнтів. Зокрема, протягом десяти хвилин бригада має приїхати до пацієнта в критичному стані, тобто в разі зупинки дихання, масивної кровотечі або стані, що загрожує життю пацієнта.

Протягом 20 хвилин до пацієнта має приїхати бригада в екстреному випадку, коли несвоєчасне надання медичної допомоги може призвести до різкого погіршення стану здоров'я пацієнта - зокрема, у разі порушення свідомості, підозри на інфаркт або інсульт.

Крім того, в постанові визначено ще дві категорії звернень. Зокрема, неекстрені виклики, коли пацієнт не перебуває в невідкладному стані, проте потребує огляду медпрацівника. Такими станами може бути, зокрема, підвищення артеріального тиску або підозра на пневмонію.

"Диспетчер може повідомити сімейного лікаря про таке звернення в разі екстреної меддопомоги, передати цей виклик у центр первинної медико-санітарної допомоги або, якщо немає можливості з тих чи інших причин оглянути пацієнта, направити бригаду екстреної медичної допомоги протягом певного часу та за умови, що бригада не виконуватиме екстрені та критичні виїзди", - сказала Садов’як.

Заступник міністра зазначила, що в разі звернень, які не потребують безпосереднього огляду лікаря, диспетчер може дистанційно надати рекомендації пацієнтові, залучаючи лікаря екстреної медичної допомоги, а також рекомендувати звернутися до сімейного лікаря.

Заступник міністра зауважила, що МОЗ чекає на завершення процедури закупівлі автомобілів швидкої допомоги для оновлення автомобільного парку.

Крім того, Садов’як повідомила, що МОЗ планує перехід роботи екстреної меддопомоги на електронну систему охорони здоров'я, що дасть змогу прискорити реагування на виклик, удосконалити систему управлінських рішень і мати достовірну статистику.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів на засіданні в середу визначив чотири категорії звернень щодо надання екстреної меддопомоги залежно від стану пацієнта - критичні, екстрені, неекстрені та непрофільні. Час прибуття бригад "швидкої" для категорії "критичних" - 10 хвилин, для категорії "екстрених" - 20 хвилин. У деяких умовах допускається перевищення цього нормативу, але не більше ніж у 25% критичних випадків та 15% - для екстрених. У разі неекстрених і непрофільних випадків диспетчер рекомендуватиме звернутися до сімейного лікаря або до відділення екстреної меддопомоги. За відсутності такої можливості диспетчер направить бригаду "швидкої" для неекстрених випадків або надасть дистанційну медичну консультацію для непрофільних.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА