18:26 21.12.2020

Поява нового штаму Sars-Cov-2 не є приводом для занепокоєння - ЦГЗ

2 хв читати
Поява нового штаму Sars-Cov-2 не є приводом для занепокоєння - ЦГЗ

Поява нового штаму коронавірусу Sars-Cov-2 не є приводом для занепокоєння, вважають експерти Центру громадського здоров'я (ЦГЗ).

"Віруси постійно зазнають мутацій. Поява нового варіанта SARS-CoV-2 очікувана і не є приводом для занепокоєння. Диверсифікацію SARS-CoV-2 унаслідок процесів еволюції та адаптації спостерігають у всьому світі, й вона відбуватиметься через постійне передавання вірусів", - повідомляється на сайті ЦГЗ.

Водночас у центрі зазначили, що більшість мутацій, що виникають, не дають селективної переваги вірусу, однак деякі мутації або комбінації мутацій можуть забезпечити йому селективну перевагу, наприклад, прискорену передачу.

"Попередні результати моделювання, повідомлені Великою Британією 19 грудня, дають підстави припустити, що новий варіант SARS-CoV-2 здатний швидше поширюватися між людьми, аніж інші варіанти коронавірусу, із прогнозованим прискоренням передавання до 70%, що може збільшити ймовірність поширення", - зазначили у ЦГЗ.

Експерти центру звертають увагу, що на сьогодні немає ознак підвищеної тяжкості інфекції (або смертності), що пов’язані з цим варіантом SARS-CoV-2. Водночас у ЦГЗ зазначили, що більшість випадків інфікування новим варіантом SARS-CoV-2 реєстрували у людей до 60 років, у яких рідше розвиваються важкі симптоми.

У центрі також зазначили, що моніторинг первинної вакцинації також може допомогти зрозуміти ефективність вакцини проти COVID-19, яку використовують у Великій Британії, проти нової мутації Sars-Cov-2.

Як повідомлялося, 14 грудня 2020 року влада Великої Британії повідомила, що унаслідок секвенування вірусного геному виявлено новий варіант SARS-CoV-2, носіями якого станом на 13 грудня є щонайменше 1000 осіб. Дослідження для розуміння впливу нової мутації на клінічну картину та громадське здоров'я тривають.

За інформацією від ВООЗ та CDC, цей варіант SARS-CoV-2 характеризується набором мутацій білка шиповидного відростка. Деякі з цих мутацій вже були виявлені в інших регіонах світу, але про таке їх поєднання поза Великою Британією поки що не повідомляли.

На сьогодні майже 30 країн Європи вже припинили сполучення з Великою Британією, щоб запобігти поширенню нового штаму вірусу.

Незвично велика кількість мутацій спайк-білків та інші геномні властивості нового варіанту SARS-CoV-2 свідчать про те, що цей варіант з'явився не через поступове накопичення мутацій у Великій Британії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА