17:16 06.01.2021

У МЗУ назвали маніпуляцією заяву Степанова про неефективність МЗУ

2 хв читати
У МЗУ назвали маніпуляцією заяву Степанова про неефективність МЗУ

У держпідприємстві "Медичні закупівлі України" (МЗУ) вважають маніпуляцією заяву міністра охорони здоров'я Максима Степанова про неефективність МЗУ.

"Перелік товарів до закупівлі був доведений до нас на початку червня 2020 року, а з АРВ-терапії - на початку вересня 2020 року. Відповідно до постанови Кабміну від 12 червня, ми були змушені узгоджувати всі технічні, якісні та інші характеристики товарів до закупівлі, а також проекти договорів із Міністерством охорони здоров'я", - йдеться у коментарі, переданому МЗУ агентству "Інтерфакс-Україна".

Держпідприємство зазначає, що за деякими групами товарів узгодження технічних завдань МОЗ тривало від двох тижнів до місяця і більше, тендерні процедури тривають більше до 2,5 місяця, у деяких випадках тендери були переоголошені.

"Якщо після отримання документів від Міністерства охорони здоров'я ми оголошуємо процедури у середині вересня 2020 року, то повноцінно виходити на переговори можемо лише на початку грудня. Будь-який професійний закупник знає, що місяць до закінчення бюджетного року - це критично мало. За нашими розрахунками, нам не вистачило одного місяця, щоб успішно завершити закупівлі за цими позиціями. Тобто рівно той один місяць, який МОЗ бюрократично витратив на імітацію узгодження документів", - резюмували у МЗУ.

У держпідприємстві нагадали, що закупівельний бюджет у 2020 році становив 9,8 млрд грн, держпідприємству вдалося заощадити до 3,8 млрд грн.

У МЗУ також нагадали, що МОЗ не погодило тимчасовий план використання бюджетних коштів, який необхідний ДП для операційної діяльності.

"Фінансовий план, про який йшла мова на брифінгу (міністра охорони здоров'я Степанова в середу - ІФ), не має стосунку до фінансування ДП у 2021 році. Простими словами: це бізнес-план підприємства на рік, тобто його стратегічний документ", - зазначили у коментарі МЗУ.

У ньому наголошують, що без затвердженого та працюючого тимчасового плану використання бюджетних коштів не утворюються фінансові зобов'язання за захищеними статтями видатків підприємства.

МЗУ уточнює, що тимчасовий план використання бюджетних коштів було направлено держпідприємством до МОЗ 21 грудня, повторно - 31 грудня 2020 року.

"На жаль, він був відхилений МОЗ України. Тобто наразі ми не маємо жодного фінансового документа, що регулює наші зобов'язання. Отже, це блокує нашу роботу", - констатують МЗУ.

Як повідомлялося, Степанов заявив, що МОЗ вважає неефективною діяльність ДП "Медичні закупівлі України" за підсумками 2020 року. Зокрема, за його словами, у 2020 році МОЗ доручило ДП провести закупівлі за 483 позиціями лікзасобів, однак станом на 31 грудня 2020 року тендери за 103 позиціями провалені.

"МОЗ перестраховуватиметься і закуповуватиме лікзасоби з інших джерел", - сказав міністр.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА