17:29 13.01.2021

Альтернативи продовженню медреформи в Україні немає – заступник глави ОПУ

2 хв читати
Альтернативи продовженню медреформи в Україні немає – заступник глави ОПУ

Медична реформа в Україні має бути продовжена, але з урахуванням викликів, які створює пандемія коронавірусу, і з обов'язковими стимулами для медичних працівників, заявила заступниця керівника Офісу президента Юлія Соколовська.

Як повідомляється на сайті глави держави, вона назвала сенсом медреформи те, щоб у центрі всієї медичної системи були інтереси пацієнта, а штучне протиставлення інтересів пацієнта та лікаря треба лишити в минулому.

"Україна має єдиний шлях – продовжувати медичну реформу, оскільки тільки так можна забезпечити справді якісне надання медичних послуг. Неможливо задовольнити інтереси пацієнта, не поважаючи інтересів лікаря та медичного персоналу, і навпаки. Система має функціонувати збалансовано", - зазначила Соколовська.

Заступник керівника Офісу президента зазначила, що впровадження другого етапу медичної реформи в Україні збіглося з епідемією коронавірусної інфекції, що не дало змоги повністю реалізувати принцип "гроші ходять за пацієнтом", а також певною мірою показало необхідність перегляду кількості медичного персоналу, особливо допоміжного. Також вона відзначила прояв низки інших проблем, зокрема неготовності органів місцевого самоврядування бути ефективними власниками закладів охорони здоров'я, відсутність системи держконтролю над якістю надання медичних послуг тощо.

"Під час реформи недостатньо уваги було приділено питанням громадського здоров’я, протиепідемічним заходам та системі запобігання й боротьби з інфекційними захворюваннями. Всі ці чинники потрібно виправляти і вдосконалювати разом з необхідністю реагувати на пандемію", - сказала Соколовська, відзначивши переспрямування ресурсів на перебудову медичної системи та значне збільшення її потужностей.

У зв'язку з цим було сформульовано мету вийти за три роки на показник бюджетних видатків на медицину на рівні щонайменше 5% ВВП, при тому, що вже в державному бюджеті на 2021 рік цей показник уже перевищив 4%.

Заступник керівника Офісу президента також наголосила, що важливим аспектом реформи має бути також створення стимулів для того, щоб українські лікарі й медичний персонал не залишали країну заради роботи за кордоном.

"Ми ще не знаємо, які нові загрози можуть виникнути та коли нарешті зможемо повернутися до звичного життя, але що точно зрозуміло – у нашої держави не може бути якогось свого, альтернативного цивілізації шляху розвитку медицини без реформи. Цей процес потребує часу, уважного аналізу кожного кроку, виправлення помилок, якщо вони сталися. Однак ми точно продовжуємо цей рух", - резюмувала Соколовська.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

Актуальні тенденції попиту на фармринку відображають зміни потреб населення через війну - думка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА