10:21 04.02.2021

Вакцина Pfizer дає 90% захисту через 21 день після щеплення, ризик зараження посилюється у перші дні після вакцинації - дослідження

2 хв читати
Вакцина Pfizer дає 90% захисту через 21 день після щеплення, ризик зараження посилюється у перші дні після вакцинації - дослідження

Аналіз вакцинаційної кампанії в Ізраїлі показав, що всього одна доза вакцини Pfizer/BioNTech забезпечує 90% захисту вакцинованих від коронавірусу COVID-19, проте через 21 день після щеплення, повідомляє видання The Guardian.

Такі висновки, отримані Університетом Східної Англії, вступають у протиріччя з колишнім дослідженням ізраїльської сторони за матеріалами вивчення 500 тис. осіб, згідно з яким одна доза вакцини не дає адекватного захисту вакцинованих, зазначає газета.

"Але ми побачили декілька упущень у тому, як вони (в Ізраїлі - ІФ) працювали з даними, включаючи те, що вони не намагалися оцінити ефективність вакцини у період після 18-го дня від її ведення. А це дало б кращі вказівки на те, наскільки ефективною могла б бути одна доза вакцини, якщо видачу другої дози відкладуть на 12 тижнів", - заявив професор Пол Гантер із Університету Східної Англії.

The Guardian у цьому контексті пояснює, що раніше британська влада, яка проводить вакцинацію і за допомогою препаратів Pfizer/BioNTech, і компанії AstraZeneca та Оксфордського університету, вирішила видавати другу дозу через 12 тижнів після першої з метою максимально збільшити охоплення вакцинованих.

У свою чергу експерти Університету Східної Англії уточнили, що при обстеженні жителів Ізраїлю, які отримали лише одну дозу вакцини, одразу після вакцинації рівень захисту був майже нульовим - аж до 14 днів. Однак потім імунітет починає постійно зростати, досягаючи показника у 90% на 21-й день після щеплення, і більше не покращується.

"Це показує, що одна доза вакцини дає сильний захист, хоча для досягнення цього може знадобитися 21 день", - пояснив Гантер.

Однак вчені також виявили, що протягом перших восьми днів після імунізації ризик інфікування COVID-19 у вакцинованих посилюється, можливо, через те, що люди втрачають пильність і менше дотримуються заходів безпеки. Після восьми днів рівень ризику, тим не менше, знижується.

"Як не дивно, щодобова захворюваність серйозно зросла після вакцинації, за приблизними підрахунками подвоїлася протягом восьми днів. Ми не знаємо, чому спочатку є підвищений ризик інфікування, але він може бути пов'язаний із людьми, які, щойно отримають вакцину, стають менш обережними у поведінці", - припустив Гантер.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА