19:52 10.02.2021

На розробку фармпрепаратів від COVID-19 було витрачено майже $25 млрд, незапланований прибуток лідерів галузі - до $40 млрд

2 хв читати
На розробку фармпрепаратів від COVID-19 було витрачено майже $25 млрд, незапланований прибуток лідерів галузі - до $40 млрд

На міжнародні дослідження та фармпрепарати від COVID-19 було витрачено майже $25 млрд у 2020 році, при цьому незапланована виручка найбільших фармацевтичних компаній від вакцин може у перспективі становити $40 млрд.

Такі висновки за результатами аналізу ситуації у фармакологічній галузі зробила міжнародна страхова компанія Euler Hermes.

Дослідження було присвячено аспектам впливу розробки вакцини від COVID-19 і тому, як глобальна кампанія з вакцинації може вплинути на світову фармацевтичну галузь. Експерти вважають, що "від глобальної кампанії вакцинації виграють насамперед виробники запатентованих лікарських засобів, тобто біотехнологічні компанії та найбільші фармацевтичні компанії (Big Pharma), але не виробники дженериків".

У довгостроковій перспективі успіх раніше невідомих біотехнологічних компаній, зокрема Moderna і BioNtech, може змінити ситуацію у фармацевтичній галузі, вважають експерти. Засоби від COVID-19, створені з використанням технології "інформаційної РНК" (messenger RNA, до них саме й належать вакцини Pfizer/BioNtech і Moderna), можуть ознаменувати прорив і в інших терапевтичних сферах, включаючи онкологію, а цей ринок за обсягом вп'ятеро більший, ніж ринок вакцин.

"Можливо, у майбутньому ми побачимо, як нині невеликі біотехнологічні компанії з часом поглинуть найбільших світових виробників ліків, а не навпаки. Однак на відміну від Big Pharma, біотехнологічним компаніям часто не вистачає знань у сфері управління підприємствами з виробництва фармацевтичної продукції. Більше того, між компаніями з цих двох сегментів існує величезна різниця в розмірах: загальна виручка 13 найбільших виробників ліків у світі, тобто Big Pharma, становить $500 млрд, а виручка 15 найбільших біотехнологічних компаній набагато менша - загалом приблизно $100 млрд. Отже, партнерство між компаніями цих двох типів є звичайним способом проникнення біотехнологічних стартапів на фармацевтичний ринок, про що свідчить співпраця між Pfizer і BioNtech", - прогнозують у Euler Hermes.

Експерти Euler Hermes очікують, що виробники дженериків у 2021 фінансовому році продемонструють зростання виручки загалом на 2%, у той час як виручка найбільших фармацевтичних компаній збільшиться на 8%, а виробників біотехнологічних препаратів на 21%. "Що стосується рентабельності, то операційна маржа виробників дженериків у світі, за оцінкою Euler Hermes, в середньому не перевищить 10%. Для порівняння, у найбільших фармацевтичних компаній цей показник становитиме майже 30%, а у біотехнологічних компаній - цілих 45%", - повідомляє страховик.

Аналітики страховика розраховують, що кампанія вакцинації від COVID-19 у глобальному масштабі активізується вже у березні, оскільки і США, і ЄС схвалили вакцини Pfizer/BioNtech, Lonza/Moderna і Oxford/AstraZeneca.

Компанія Euler Hermes - світовий лідер у сфері кредитного страхування та управління дебіторською заборгованістю. Частка компанії на міжнародному ринку кредитного страхування становить 35%, на російському - 24%. Euler Hermes входить до групи Allianz.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА