18:51 22.02.2021

Розроблена компанією AstraZeneca вакцина від COVID-19 має перевагу перед іншими вакцинами - експерт

2 хв читати
Розроблена компанією AstraZeneca вакцина від COVID-19 має перевагу перед іншими вакцинами - експерт

Розроблена компанією AstraZeneca вакцина від COVID-19 CoviShield має перевагу перед іншими вакцинами, вважає епідеміолог професор Наталія Виноград.

"Ще влітку минулого року AstraZeneca продала ліцензію на виробництво препарату тим державам та фірмам, які чітко дотримуються міжнародних стандартів. Там все стандартизовано, дослідно і перевірено", - сказала вона.

Виноград зазначила, що вакцина CoviShield, постачання якої очікують в Україні, перекваліфікована ВООЗ і рекомендована до екстреного використання.

"Не так багато вакцин пройшли перекваліфікацію ВООЗ, а CoviShield - пройшла. Це - вакцина вибору, в ситуації, що склалася із забезпеченням препаратом на рівні держави в достатній кількості", - пояснила епідеміолог.

При цьому Виноград наголосила: наразі рано оцінювати ефективність вакцини з епідеміологічної точки зору.

"Йдеться про всі наявні сертифіковані вакцини. Візьмемо, наприклад, ту саму Pfizer або Moderna. Держави, які провели достатню кількість щеплень цими вакцинами, кажуть, що у них рівень захворюваності COVID-19 пішов на спад. Водночас це може бути заслугою не тільки вакцинації, а й суворого карантину, жорстких обмежень, а вакцина могла просто маніфестувати результат протиепідемічних карантинних заходів. Тому, за всієї поваги до вчених, які доклали зусилля до розробки вакцин, жодна з них поки що не може бути оцінена з епідеміологічної точки зору", - сказала вона.

Епідеміолог також зазначила, що препарат Pfizer і Moderna не є вакциною по суті. "Це новітня технологія, медичний інструмент, але не вакцина. Pfizer і Moderna - це генетична інформація, а вакцина - це імунобіологічний препарат, що містить антиген, під час введення якого в організмі утворюються специфічні антитіла. Отже, CoviShield - це вакцина", - сказала вона.

Як наголосила Виноград, вакцину CoviShield випускають на підприємствах компанії AstraZeneca. При цьому вона закликала вітчизняних "експертів" не спекулювати на цій темі.

"Ми, фахівці, знаємо, що робити. Ми маємо опрацювати ситуацію так, щоб ніхто не заважав. Україна переживає пандемію, що стосується життя і здоров'я всіх - від новонародженого до літнього, яких потрібно захистити. Не потрібно підбурювати людей негативом і лякати їх", - сказала вона.

Як повідомлялося з посиланням на міністра охорони здоров'я Максима Степанова, перші 500 тис. доз вакцини AstraZeneca для профілактика COVID-19 вже доставляють в Україну. Прибуття вакцини очікується у вівторок.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА