11:01 11.03.2021

Перехворілим на COVID-19 достатньо однієї дози вакцини Pfizer-BioNTech або Moderna - вчені

2 хв читати
Перехворілим на COVID-19 достатньо однієї дози вакцини Pfizer-BioNTech або Moderna - вчені

Співробітники кафедри мікробіології Школи медицини Маунт-Синай у Нью-Йорку Флоріан Краммер і Вівіана Саймон з'ясували, як реагують люди, перенесли COVID-19, на дозволені до застосування в США вакцини Pfizer - BioNTech і Moderna, йдеться в публікації порталу Medical Xpress.

"Ми показали, що відповідь антитіл на першу дозу вакцини у людей з уже наявним імунітетом дорівнює або навіть перевищує відповідь у неінфікованих людей після другої дози. З цієї причини ми вважаємо, що однієї дози вакцини досить для людей, які вже були інфіковані SARS-CoV -2, для досягнення імунітету", - зазначає доктор Саймон.

Учені досліджували 109 осіб, розділених на дві групи: з імунітетом проти SARS-CoV-2 і без нього. Вони виявили, що перша група з імунітетом виробляла антитіла кілька днів після першої дози вакцини у 10-20 разів швидше, ніж група неінфікованих людей, і з більше ніж десятиразовою швидкістю після другої дози.

"Ці дані свідчать про те, що разова доза вакцини викликає дуже швидку імунну відповідь у людей, у яких був позитивний результат тесту на COVID-19. Фактично, ця перша доза імунологічно нагадує бустерну (другу) дозу у людей, які не були інфіковані", - зазначає доктор Краммер.

Команда також досліджувала системні реакції після першої дози вакцини в другій групі з 231 людини, 83 з яких дали позитивний результат на COVID-19, а 148 - ні. Хоча вакцини загалом добре переносилися, симптоми в місці ін'єкції, зокрема біль, набряк і почервоніння шкіри, були виявлені в обох підгрупах. Однак у реципієнтів з уже наявним імунітетом побічні ефекти виникали зі значно більшою частотою, включаючи втому, головний біль, озноб, лихоманку і біль у м'язах або суглобах.

Зазначається, що інтенсивність відповіді на першу дозу у раніше інфікованих людей, мабуть, аналогічна реакції людей, раніше неінфікованих, після другої дози. Причина більш сильної відповіді в обох групах, імовірно, пов'язана з тим фактом, що організм вже "підготовлений", тобто імунні клітини навчилися розпізнавати спайковий білок (білок-шип) вірусу - антиген, який становить основу вакцинації.

Отже, ці клітини реагують більш енергійно, що призводить до більш сильної реакції на вакцину.

Відповідно, вчені пропонують використовувати серологічний аналіз для виявлення антитіл, які можуть існувати до білка "шипа", - і якщо в процесі скринінгу визначається наявність антитіл через попередню інфекцію, тоді людині може не знадобитися повторна вакцинація проти коронавірусу, що дає можливість розширити обсяги вакцинації за тих самих запасів вакцини.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА