12:15 02.04.2021

В Україні історичний максимум звернень по екстрену меддопомогу - експерт МОЗ

2 хв читати
В Україні історичний максимум звернень по екстрену меддопомогу - експерт МОЗ

Історичний максимум звернень по екстрену меддопомогу спостерігається в Україні нині, схожий із ситуацією, яка була в листопаді - на початку грудня 2020 року, повідомив керівник експертної групи з питань надання екстреної медичної допомоги департаменту медпослуг Міністерства охорони здоров'я Олександр Данилюк.

"Збільшення звернень по екстрену меддопомогу ми бачимо переважно від пацієнтів з ускладненим COVID-19, тому що, як правило, екстрена медична допомога не має таких різких стрибків, окрім випадків гострої ожеледиці або поганих погодних умов, що сприяють травматизму. Станом на зараз у нас відбувається дуже різке зростання навантаження на систему екстреної медичної допомоги, тому пацієнти стають у чергу", - сказав він в ефірі YouTube-каналу Doctor Bulavinova у четвер.

За словами Данилюка, станом на 31 квітня було зафіксовано 35 705 звернень за номером "103" по екстрену меддопомогу. На ці звернення було 16 823 виїзди бригади екстреної медичної допомоги, проведено 5 025 госпіталізацій.

"Схожа ситуація була в листопаді – на початку грудня 2020 року, але наразі вона набагато гірша", - сказав він.

Водночас Данилюк зазначив, що "у разі збільшення кількості пацієнтів із COVID-19 виявляється тенденція збільшення кількості звернень на "103", зокрема тому, що у людей виникає паніка, і вони телефонують на "103" просто проконсультуватися замість дзвінка до сімейного лікаря".

Водночас він уточнив, що час доїзду до лікарні скоротився, тому що мережа медзакладів дуже велика.

"Майже щодня протягом останніх днів відкриваються додаткові лікарні, адже ті лікарні, які раніше були опорними для COVID-19, вже переповнені", - сказав експерт.

Ситуація з постачанням киснем медзакладів загалом покращилася, наголосив представник МОЗ: "Оскільки покращилася інфраструктура забезпечення киснем, організація логістики стала більш централізованою".

Однак у західному регіоні вона залишається критичною - через поломку розміщеного там одного з найбільших підприємств, яке забезпечувало західні регіони киснем, призупинилося заправлення балонів киснем. "Це викликало серйозну кризу в декількох західних регіонах. Ситуацію наразі вирішують тим, що кисень направляють із центральних і навіть східних регіонів", - повідомив Данилюк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

Актуальні тенденції попиту на фармринку відображають зміни потреб населення через війну - думка

Genmab купує розробника протиракових препаратів ProfoundBio за $1,8 млрд

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА