16:16 23.04.2021

На запуск виробництва вакцин проти COVID-19 в Україні може знадобитися майже рік - виконавчий директор "Фармак"

4 хв читати

На запуск виробництва вакцин проти COVID-19 в Україні, навіть за допомогою механізму траснферу технологій, може знадобитися щонайменше рік, вважає виконавчий директор фармкомпанії "Фармак" (Київ) Володимир Костюк.

"Ми проводимо консультації, залучаємо експертів. Ми ще влітку говорили: найкраща тактика і стратегія отримання вакцини - це трансфер технології. Були кандидати на українську вакцину, нас хотіли туди залучити, але ми відхилили ці пропозиції, бо розуміємо, наскільки складно, дорого і ризиковано займатися розробленням своєї вакцини. Тоді ми пропонували механізм траснферу технологій. Нині до цієї ідеї повернулися і за підтримки Міністерства охорони здоров'я намагаємося знайти партнера для трансферу технологій", - сказав він журналістам у четвер.

Костюк повідомив, що з початку епідемії коронавірусу "Фармак" звертався до розробників вакцин із пропозицією проектів із трансферу технологій.

"Ми фокусуємося на вакцини з добре регульованих ринків - ЄС, США. Ми придивлялися і до індійських, і китайських вакцинах, але тоді вирішили, що все-таки підемо на добре регульовані ринки", - сказав він.

Водночас Костюк прогнозує, що розробники вакцин, які могли б стати донорами для трансферу технологій, можуть звернути увагу на використання виробничих потужностей українських компаній "щойно закриватимуть потреби своїх країн".

"У цьому напрямі працюємо дуже активно. Проте ми маємо розуміти, що це не швидкий шлях. За оптимістичними прогнозами, він може зайняти із трансфером технологій, реєстрацією препарату в кращому разі рік", - сказав він.

Костюк зазначив, що для виробництва вакцин "Фармак" може використовувати потужності нового виробничого корпусу стерильних рідких лікарських засобів, який наразі готується до запуску.

У свою чергу технічний директор "Фармак" Андрій Гой уточнив, що потужності нового корпусу стерильних рідких лікзасобів дають змогу виробляти на рік майже 10 млн доз вакцин в однодозових флаконах або 100 млн доз у багатодозових флаконах і навіть наростити цей обсяг.

 "У питанні виробництва вакцин дуже важливий партнер, який передає нам технологію. Ми говорили з багатьма компаніями, але нині у компаній - потенційних донорів технології - фахівці, які займаються трансфером технологій, нарозхват. У такі стислі терміни ще ніхто не запускав виробництва вакцин. Вони насамперед зайняті своїми виробничими проблемами, тільки потім дивитимуться на трансфер. Можливо, для цього має бути політичне рішення", - сказав він.

Як повідомлялося, фармацевтична компанія "Фармак" інвестувала EUR50 млн у новий виробничий корпус стерильних рідких лікарських засобів, який дасть змогу збільшити випуск стерильних рідких лікарських засобів удвічі. У відкритій до 95-річчя компанії побудованій із нуля семиповерховій будівлі розміщено понад 20 од. основного технологічного устаткування і приблизно 100 - інженерного. Нове виробництво оснащено лініями потужністю до 36 тис. ампул, 12 тис. флаконів, 7,5 тис. небул і 3,6 тис. пластикових флаконів на годину.

Під час проектування було застосовано технологію тривимірного моделювання та візуалізації архітектури будівлі та ландшафтного оформлення. На нових ділянках планується випускати розчини, емульсії, суспензії для ін'єкцій в ампулах, розчини, емульсії, суспензії для ін'єкцій у флаконах, інгаляційні розчини в небулах, краплі для очей.

Нове виробництво оснащене інноваційним обладнанням провідних світових брендів, зокрема постачальником лінії наповнення РЛЗ традиційно стала компанія Bosch, дві лінії приготування розчинів поставила італійська компанія Tecninox. Система підготовки елементів обладнання та матеріалів - стерилізатори та мийні машини від швейцарської компанії Belimed, система підготовки чистих середовищ: генерація води очищеної - від польських партнерів CM Systems; система отримання води для ін'єкції та чистої пари - від німецьких колег, компанії Pharmatec Bosch.

Інші європейські бренди, постачальники додаткового обладнання: холодильні машини - Bluebox (Італія), ізолятор для наважок високоактивних речовин - Telstar (Англія), вагове обладнання - Mettler Toledo (Німеччина), VHP-камери Fedegari (Італія), ламінари - УНІтехнології (Україна), кондиціонери GEA (Чехія), конструкції чистих приміщень - Klimaoprema (Хорватія), підготовка одягу (прання), Miele тощо.

"Фармак" - лідер фармринку України, виробляє лікарські засоби в усіх чотирнадцяти терапевтичних групах. Щорічно компанія виводить на ринок майже 20 нових складнокомпонентних сучасних препаратів, у розробленні наразі приблизно 100 лікарських засобів. Експортує продукцію більше ніж до 25 країн світу.

За останні п'ять років інвестиції "Фармак" у науково-технічний комплекс, виробниче обладнання, дослідницьку діяльність становили 3,4 млрд грн.

За підсумками 2019 року АТ "Фармак" отримало чистий прибуток у розмірі 1,056 млрд грн, що майже збігається з показником 2018 року - 1,05 млрд грн, за підсумками 2018 року "Фармак" збільшив чистий прибуток на 25,16%.

АТ "Фармак" - член асоціації "Виробників ліків України" (АВЛУ).

Згідно з даними Єдиного держреєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, кінцевим бенефіціарним власником "Фармак" є голова наглядової ради Філя Жебровська, яка володіє 80% акцій компанії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА