16:32 26.04.2021

"Фармак" очікує початку діалогу про взаємне визнання сертифікатів GMP і держінспекцій у межах оновлення Угоди про асоціацію з ЄС

3 хв читати

Фармацевтична компанія АТ "Фармак" (Київ) очікує початку діалогу про взаємне визнання сертифікатів системи належної виробничої практики (Good Manufacturing Practice, GMP) і держінспекцій у межах оновлення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

"Уже найближчим часом очікуємо початку діалогу на міждержавному рівні про взаємне визнання сертифікатів GMP і державних інспекцій у межах реального процесу оновлення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС", - сказала агентству "Інтерфакс-Україна" директор з корпоративних комунікацій компанії Євгенія Піддубна.

Вона зазначила, що "як варіант, розглядають шлях через розширення дії майбутньої Угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислової продукції (Угоди АСАА) з ЄС на фармацевтичну галузь (за прикладом такої Угоди між Ізраїлем та ЄС у 2013 році)".

Піддубна нагадала, що відсутність визнання на рівні ЄС результатів інспектування виробництва лікарських засобів на відповідність вимогам GMP є одним із головних нетарифних бар'єрів для доступу українських ліків на ринок ЄС.

"На практиці це означає, що українські фармацевтичні компанії під час експорту до ЄС змушені проходити подвійні перевірки на відповідність вимогам GMP - в Україні та на рівні держав-членів ЄС - через невизнання українських сертифікатів GMP. Згодом у межах окремої процедури здійснюється контроль якості партії лікарських засобів (batch release testing), що є додатковим тягарем для українських експортерів ліків. Усе це потребує значних витрат і суттєво підвищує собівартість української продукції за кордоном", - сказала вона.

Піддубна повідомила, що наразі "Фармак" разом з іншими вітчизняними фармвиробниками, зацікавленими в експорті до країн-членів ЄС, на майданчику Української асоціації бізнесу і торгівлі (UBTA) "намагаються об'єднати зусилля для спільного просування ідеї взаємного визнання з ЄС сертифікатів GMP та усунення бар'єрів у торгівлі ліками в майбутньому".

"Ми розуміємо, що лише об'єднавшись бізнес має всі шанси змінити цей status quo і повноцінно скористатися відкритим вікном можливостей для української фармацевтики. З боку українських державних органів уже є відповідна підтримка від віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, торгового представника і профільного заступника міністра охорони здоров'я", - наголосила вона.

Як повідомлялося, віце-прем'єр з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина на початку квітня повідомила, що уряд України найближчим часом має намір створити робочу групу з представників міністерств, які формуватимуть позицію на переговори щодо оновлення Угоди про асоціацію з ЄС і її торговельних параметрів.

Раніше "Фармак" заявив, що виступає за взаємне визнання результатів перевірок GMP під час виробництва лікарських засобів у межах промислового діалогу Україна-ЄС.

"Фармак" - лідер фармринку України, виробляє лікарські засоби в усіх чотирнадцяти терапевтичних групах. Щорічно компанія виводить на ринок майже 20 нових складнокомпонентних сучасних препаратів, у розробленні наразі приблизно 100 лікарських засобів. Експортує продукцію більше ніж до 25 країн світу.

За останні п'ять років інвестиції "Фармак" у науково-технічний комплекс, виробниче обладнання, дослідницьку діяльність становили 3,4 млрд грн.

За підсумками 2019 року АТ "Фармак" отримало чистий прибуток у розмірі 1,056 млрд грн, що майже збігається з показником 2018 року - 1,05 млрд грн, за підсумками 2018 року "Фармак" збільшив чистий прибуток на 25,16%.

АТ "Фармак" - член асоціації "Виробників ліків України" (АВЛУ).

Згідно з даними Єдиного держреєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, кінцевим бенефіціарним власником "Фармак" є голова наглядової ради Філя Жебровська, яка володіє 80% акцій компанії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА