13:14 28.04.2021

Кожен десятий українець зустрічався з наркозалежністю, кожен п'ятий - з алкозалежністю серед свого ближнього кола - дослідження

2 хв читати
Кожен десятий українець зустрічався з наркозалежністю, кожен п'ятий - з алкозалежністю серед свого ближнього кола - дослідження

10% українців зустрічалися з наркотичною залежністю серед свого найближчого кола, а 20% стикалися серед близького кола з алкогольною залежністю, свідчить соціологічне дослідження Українського інституту майбутнього і "Нью Імідж Маркетинг Груп".

Респондентам, зокрема, було поставлено запитання, чи є серед членів їхньої сім'ї, родичів, друзів, сусідів або колег із роботи особи із залежністю. 15% відповіли, що серед їхнього кола спілкування є люди з алкогольною залежністю, 5% - з наркотичною залежністю, 5% - з алкогольною та наркотичною залежностями, 4% - з ігровою залежністю, 75% відповіли, що в їхньому колі немає таких людей, про кого їм відомо, а 2% відмовилися відповісти на запитання.

Зазначається, що найчастіше ті, хто стикався у своєму найближчому оточенні з наркотичною залежністю, згадували такі речовини як канабіс (31%) й амфетаміни (18%). 8% називали солі, 7% - макову соломку, по 6% - метадон і спайси, по 4% - героїн, екстазі, трамадол, кокаїн, 2% - кетамін, по 1% - фентаніл, дезоморфін, галюциногенні гриби, первітин і бутират , 3% - інше, а 42% не змогли відповісти.

Крім того, понад половина респондентів (53%), які стикалися з проблемою наркоманії серед своїх близьких або знайомих, відповіли, що їм відомі випадки, коли ці люди були небезпечними: для самих себе (19%), для оточуючих (14%) або одночасно для себе й оточуючих (20%). Водночас 45% відповіли, що їм невідомі такі випадки.

Опитані, які мають близьких або знайомих із проблемою наркозалежності, називають цілу низку дій, які вони робили щодо власних рідних й оточуючих. Стосовно сім'ї: на першому місці - винос речей із дому без дозволу задля продажу - 35%, крадіжки грошей у рідних - 23%, вчинення домашнього насильства - 15%. Страждають від цих осіб, за словами респондентів, їхні друзі, сусіди, колеги і просто знайомі: 18% опитаних згадали крадіжки у них речей для продажу, ще 12% розповіли про крадіжки грошей і 8% про насильницькі дії наркозалежних щодо оточуючих. Також 9% респондентів з тих, хто має близьких або знайомих із наркозалежністю, знають про їхні спроби самоушкодження або накласти на себе руки.

Дослідження проведено з 9 до 18 квітня 2021 року. Під час нього опитали 2 400 респондентів віком від 18 років і старше з проблеми наркотичної та алкогольної залежності. Статистична похибка не перевищує 2,05%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА