12:14 29.06.2021

Науковці розробили швидкий спосіб синтезу антитіл до SARS-CoV-2

2 хв читати
Науковці розробили швидкий спосіб синтезу антитіл до SARS-CoV-2

Фахівці Гарвардської медичної школи та Каліфорнійського університету в Ірвайні розробили швидку, просту і недорогу технологію для отримання високоспеціалізованих антитіл проти вірусу, що викликає COVID-19, йдеться в повідомленні Гарвардської медшколи.

"Швидке виявлення антитіл може прискорити розроблення ліків, діагностичне тестування і фундаментальні наукові експерименти", - йдеться в повідомленні.

Науковці використовували дріжджі для отримання сотень мільйонів різних синтетичних фрагментів антитіл, які називають нанотілами, в які поміщали антиген, наприклад спайковий білок, за допомогою якого SARS-CoV-2 проникає в клітину, і визначали, які нанотіла "зачепляться" за нього.

Команда спроектувала дріжджі так, щоб нанотіла еволюціонували з кожним поколінням, що дає змогу відібрати одне або кілька нанотіл, які добре зв'язуються лише з антигеном, що викликає захворювання, збільшуючи шанс розробки ефективної терапії з мінімальними побічними діями.

"Увесь процес використовує стандартні лабораторні методи культивування дріжджів і займає лише півтора-три тижні. Дослідники можуть полювати на нанотіла проти багатьох різних антигенів одночасно", - наголошується в повідомленні.

Технологія імітує природне формування антитіл у лам і верблюдів, пояснюють науковці.

Коли дослідники ввели антигени SARS-CoV-2 у модифіковані дріжджі, вони виявили, що синтетичні нанотіла нейтралізують антигени не гірше, а іноді й краще, ніж антитіла, отримані від людини або тварин.

На думку науковців, розробка може допомогти не лише під час створення терапевтичних методів, а й для отримання досконаліших інструментів для виявлення SARS-CoV-2 та пов'язаних із ним коронавірусів.

Розробка також може допомогти експертам швидше реагувати на появу нових варіантів SARS-CoV-2 або зовсім невідомих патогенів.

"Якщо SARS-CoV-2 еволюціонує у такий спосіб, що уникає поточної екстреної терапії антитілами, ми маємо бути спроможні розробити нові приблизно за два тижні", - зазначає співавтор розробки, професор біологічної хімії та молекулярної фармакології в Гарвардській медичній школі Ендрю Круз.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА