12:44 18.08.2021

Карантинні обмеження скоротили кількість програм сурогатного материнства в Україні за участю іноземців, але попит стабільно високий - думка

3 хв читати
Карантинні обмеження скоротили кількість програм сурогатного материнства в Україні за участю іноземців, але попит стабільно високий - думка

Карантинні обмеження дещо скоротили кількість наявних в Україні програм сурогатного материнства за участю іноземних громадян, але попит на них із боку іноземців стабільно високий, повідомила медичний адвокат Олена Бабич.

"Попит на послугу сурогатного материнства з боку іноземних громадян стабільно високий. Карантинні обмеження торкнулися і цієї сфери: кількість програм за участю іноземних громадян зменшилася, але вони є", - сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна".

Бабич наголосила, що однією з обов'язкових умов застосування сурогатного материнства є генетичний зв'язок дитини хоча б з одним із батьків. "Якщо такого зв'язку немає - це що завгодно, але не сурогатне материнство", - сказала вона.

Коментуючи інформацію про встановлений Нацполіцією факт торгівлі новонародженими під виглядом сурогатного материнства в одній із клінік Києва, Бабич зазначила, що сурогатне материнство в Україні можливе лише для подружніх пар.

"Не знаю, що саме сталося в цій ситуації, але зазвичай "схема" виглядає так. Самотній чоловік-іноземець приїжджає в Україну. Тут йому знаходять жінку, готову вступити у "фіктивний" шлюб для подальшої участі в програмі сурогатного материнства як батьки. Щоб така програма відповідала вимогам законодавства, у жінки мають бути медичні показання до сурогатного материнства (неможливість виносити дитину), а також до використання донорської яйцеклітини. Подружня пара проходить програму в клініці. Народжується дитина й оформляються всі відповідні документи, де подружня пара записана батьками. Далі батько з дитиною їде в країну свого постійного проживання, а "матір" через якийсь час позбавляють батьківських прав", - сказала вона.

Адвокат наголосила, що "грань між сурогатним материнством і торгівлею дітьми дуже тонка".

"Вона полягає в наявності генетичного споріднення батьків або одного з них із дитиною і в правильному оформленні документів. До мене регулярно звертаються іноземні пари, у яких виникають проблеми в програмах сурогатного материнства з недобросовісними агентствами та клініками. Також пишуть сурогатні мами з проблемними історіями, коли їх обманюють ті самі посередники. Скандали виникають регулярно, але більшість із них не виносять у публічну площину і вирішують у приватному порядку", - пояснила Бабич.

Водночас адвокат зауважила, що для жінок, які хочуть стати сурогатними матерями, але при цьому убезпечити себе, необхідно "критично мислити й уважно вивчати документи, які вони планують підписувати".

"Особливу увагу, звісно, має бути приділено договору з майбутніми батьками. Це фактично єдиний документ, в якому фіксуються умови, права та обов'язки сторін. Категорично не можна вступати в програму без підписаного договору, з яким обов'язково ознайомитися до підписання", - сказала юрист.

Як повідомлялося, у вівторок голова Національної поліції Ігор Клименко повідомив, що правоохоронці встановили факти торгівлі новонародженими під виглядом сурогатного материнства в одній із клінік Києва, щонайменше 13 дітей були вивезені до однієї з країн східної Азії. Організатором схеми виступав керівник клініки, якому знаходили клієнтів. Для того щоб отримати дитину, замовник мав сплатити приблизно $70 тис. й укласти фіктивний шлюб з українкою. А вже потім псевдоподружжя замовляло послугу сурогатного материнства. Надалі від дітей "матері" відмовлялися, і батьки вивозили їх до однієї з республік східної Азії.

Водночас голова Нацполіції наголосив на необхідності законодавчого врегулювання питання сурогатного материнства.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ситуація з туберкульозом залишається складною по всій країні, найбільший рівень захворюваності в п'яти областях

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА