17:54 10.09.2021

Реновація промислових об'єктів дає можливості для розвитку вітчизняного фармвиробництва - думка

3 хв читати
Реновація промислових об'єктів дає можливості для розвитку вітчизняного фармвиробництва - думка

Проекти реновації промислових об'єктів можуть дати можливості для розвитку вітчизняного фармацевтичного виробництва та реалізації стратегії фармацевтичної безпеки, вважає виконавчий директор компанії "Фармак" Володимир Костюк.

"Ми віримо в те, що в Україні має бути сильна фармпромисловість, має бути наука, ми віримо в українські інновації. Ми анонсували початок будівництва інноваційного R&D-центру в Києві, де проводитимемо розробку й тестування нових сучасних ліків", - сказав він під час інвестиційного форуму Kyiv Agglomeration у Києві в п'ятницю.

Костюк зазначив, що проект R&D-центру, інвестиції в який становлять приблизно $40 млн, дасть змогу привнести в історичну промислову забудову Києва інновації, передові технології та сучасну науку.

"З розвитком нового R&D-комплексу ми розраховуємо надавати престижну та цікаву роботу нашим вченим, сприяючи скороченню відтоку мізків за кордон", - сказав він.

При цьому Костюк наголосив, що з початку пандемії COVID-19 роль національної системи охорони здоров'я переосмислили всі країни.

"Стало абсолютно зрозумілим, що коли зламалися стандартні ланцюги постачань і країни обмежили експорт готових лікарських засобів або АФІ, щоб задовольнити власні потреби, коли були закриті порти і були обмежені можливості міжнародного транспортного сполучення, роль постійної та сильної внутрішньої фармацевтики виявилася ключовою", - пояснив він.

За його словами, щоб забезпечити потреби національної системи охорони здоров'я, "Фармак" із початку пандемії COVID-19 обмежив експорт деяких лікарських засобів. Компанія також була змушена перебудувати логістику для забезпечення безперервності постачань АФІ.

"Фармак" обмежив експорт готової продукції на привабливіші в грошовому плані ринки, тому що ми розуміли, що ці ліки потрібні на українському ринку. Ми вистояли кризу, швидко перебудовували виробництво, оперативно змінювали плани. Для деяких препаратів нам не вистачало сировини, але українська фармацевтика витримала і пройшла хвилі пандемії без дефіциту", - сказав він.

Костюк також повідомив, що в 2020 році "Фармак" інвестував в очисні споруди в Києві для підвищення їхньої ефективності EUR345 тис.

Він нагадав, що компанія щорічно реінвестує майже 90% прибутку в будівництво нових виробничих майданчиків, модернізацію, IT-технології, наукові розробки. З 1995 року "Фармак" інвестував в будівництво заводів, модернізацію та впровадження нових технологій $310 млн.

Зокрема, у 2020 році "Фармак" відкрив сучасний цех із виробництва асептичних лікарських засобів. Інвестиції у проект становлять EUR50 млн. Інвестиції в наукові дослідження та розробки за останні 10 років досягли $100 млн.

"Фармак" залишається найбільшим платником податків серед фармацевтичних компаній України. У 2020 році до бюджетів різних рівнів було сплачено понад 712 млн грн податків і зборів, зокрема 120 млн грн - до бюджету Києва.

Як повідомлялося, фармакологічна компанія "Фармак" планує відкрити інноваційний дослідний R&D-центр у Києві у 2023 році.

Рішення про будівництво R&D-центру ухвалили ще декілька років тому у зв'язку з розширенням географії присутності та портфеля лікарських препаратів. У новому центрі, зокрема, зосередять аналітичні лабораторії, технологічну лабораторію з обладнанням для розробки готових лікарських препаратів із різними способами їх доставки до організму людини та впровадження протоколів персоналізованої медицини XXI століття.

У новому R&D-центрі планують продовжити роботу в трьох основних напрямах: готові лікарські форми, власні активні фармацевтичні інгредієнти (АФІ), а також інноваційний напрям, у якому "Фармак" працює з 2015 року - біотехнологічні АФІ. Крім того, на базі нового комплексу має бути спеціальна локація для молодих вчених, які не є співробітниками компанії, де вони зможуть займатися науковою діяльністю та створювати прототипи ліків.

"Фармак" - лідер фармацевтичного ринку України. У продуктовому портфелі компанії понад 220 складнокомпонентних сучасних лікарських засобів. Серед основних напрямів - ендокринологічні, гастроентерологічні, кардіологічні, неврологічні, протизастудні та інші препарати.

Виробничі потужності та лабораторно-технічний комплекс компанії отримали міжнародну сертифікацію відповідності стандартам GMP.

У 2020 році "Фармак" збільшив експортні постачання на 40%. Його продукція представлена у понад 30 країнах ЄС, Центральної та Південної Америки, СНД, Близького Сходу, Азії та ін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До безоплатного зубопротезування для військовослужбовців і ветеранів можуть приєднатися ще 38 клінік

Мобільні медбригади ТЧХУ за місяць надали допомогу понад 2100 жителям віддалених місць Черкаської області

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА